Hevder Putin styrer nettangrep

Nettangrepet mot Estland er ikke gjort av sinte enkeltpersoner, hevder Estlands forsvarsminister.

Hevder Putin styrer nettangrep
Bilde:

Russiske myndigheter kan ha vært innblandet i omfattende datainnbrudd på hjemmesidene til estiske myndigheter og estiske selskaper, sier Estlands forsvarsminister Jaak Aaviksoo.

Det finnes ikke nok beviser til å slå fast at Kreml har spilt en rolle i saken, men bevisene indikerer at det er mulig, sier Aaviksoo til nyhetsbyrået AP torsdag.

Ifølge den estiske forsvarsministeren er over en million datamaskiner brukt i angrepet på estiske nettsider. Datainnbruddene har skjedd siden landets myndigheter valgte å fjerne et sovjetisk krigsmonument fra sentrum av Tallinn.

Aaviksoo sier datainnbruddet føles som en alvorlig trussel mot den nasjonale sikkerheten, og en talsperson for det estiske forsvarsdepartementet sammenligner datainnbruddet med en krigshandling.

- Dersom for eksempel en flyplass eller en bank eller statlig infrastruktur blir angrepet med en rakett, er det helt klart en krigshandling. Men dersom det samme resultatet oppnås ved bruk av datamaskiner, hva kaller du det? spør talsperson Madis Mikko.

Les mer om: