JUSS OG SAMFUNN

Hever EU-forbudet mot Galaxy Tab

Domstolen i Düsseldorf har omgjort kjennelsen i forkant av Samsungs anke.

Bilde: Samsung
16. aug. 2011 - 17:11

I forrige uke avsa en domstol i Düsseldorf en midlertidig forføyning om at alt salg av Samsung Galaxy Tab 10.1 i EU måtte opphøre, med unntak av Nederland.

Foranledningen til kjennelsen var en begjæring fra Apple, som mener at Galaxy Tab så til de grader kopierer deres nettbrett iPad at det strider mot lovverk om opphavsrett, patenter og åndsverk.

Digi.no får nå opplyst fra Samsung at domstolen har vedtatt å gjøre om kjennelsen, slik at forbudet ikke gjelder andre EU-land enn Tyskland.

Opplysningen sammenfaller med et oppslag i Wall Street Journal.

En talsperson for domstolen sier de valgte å gjøre om kjennelsen fordi de erkjenner at det kan reises tvil hvorvidt en tysk rett i denne typen saker har anledning til å avsi kjennelser som skal virke bindende på andre land enn Tyskland.

I en e-post til digi.no forteller Samsungs nordiske PR-sjef, Erik Johannesson, at Samsung hilser beslutningen om å heve den midlertidige forføyningen som forbyr selskapet å selge Galaxy Tab i hele EU.

Anken mot at forbudet opprettholdes i Tyskland står ved lag, og skal behandles i en høring 25. august.

– Vi ser fram til muligheten for fullt ut å hevde våre patentrettigheter og immaterielle rettigheter ved denne høringen, sier Johannesson til digi.no. – Vi er fullt bestemt på kontinuerlig å forsyne markedet med innovative mobile enheter, inklusiv nettbrett. Vi vil forsikre oss at forbrukere har et bredt utvalg av innovative produkter.

Tidligere i dag påviste det nederlandske nettstedet webwereld.nl at noe av bildematerialet som Apple leverte i klagen til domstolen i Düsseldorf er misvisende.

Det gjelder spesielt dokumentets side 28 der iPad og Galaxy Tab avbildes side om side, og der det ser ut som om enhetene har noenlunde det samme høyde/bredde-forholdet.

I virkeligheten er Galaxy Tab både smalere og lengre enn iPad. Webwereld.nl illustrerer avviket slik:

Apples dokumentasjon til domstolen fordreier høyde/bredde-forholdet til Galaxy Tab og framstiller det som tilnærmet lik det til iPad. <i>Bilde: webwereld.nl</i>
Apples dokumentasjon til domstolen fordreier høyde/bredde-forholdet til Galaxy Tab og framstiller det som tilnærmet lik det til iPad. Bilde: webwereld.nl

Det er ikke kjent hvorvidt denne avsløringen har vært kjent for domstolen i Düsseldorf, eller om den i så fall har spilt noen rolle. Men det er et poeng at Apples argumentasjon mot Samsung bygger mer på at Samsung har detaljkopiert et helhetlig konsept enn at det koreanske selskapet skal ha misbrukt patenter eller åndsverk. Det kan derfor virke som om Apple har prøvd å tilsløre et klart avvik mellom det Apple påstår er originalen og det de oppfatter som Samsungs kopi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.