Hewlett: - Ikke nubbesjanse å konkurrere med Dell eller IBM

Walter Hewlett fortsetter sitt lille korstog mot sammenslåingen av HP og Compaq. - Dette er en deal som fullstendig vil ødelegge aksjonærenes verdier, mener han.

Under en telefonkonferanse i går kveld amerikansk tid holdt Walter Hewlett, en av arvingene til HP-gründer William Hewlett, en telefonkonferanse der han uttalte at han tror majoriteten av HPs aksjonærer er enige med ham i at HP/Compaq-fusjonen er en dårlig idé, og at den vil ødelegge aksjonærverdiene.

Han gjentok sine kjente argumenter for hvorfor han protesterer mot avtalen:

- Oppkjøpet vil skape et selskap som blir svært avhengig av hyllevare PC-produksjon, og dessuten er oppkjøpsprisen for høy, sa han.

Ifølge Hewlett junior vil et kombinert HP/Compaq få redusert fortjenesten før kostnadsbesparelser med 26 cents per aksje i 2002, og med 20 cents per aksje i 2003, hvilket vil bety en nedgang i HPs markedsverdi på mellom fire og fem dollar per aksje. Uten Compaq vil HP være en 36-dollars-aksje, med vekstmarginer på 8,4 prosent i 2003, påsto han.

I går ble HP-aksjen handlet til 20,56 dollar aksjen, etter et fall på 42 cents, ifølge Wall Street Journal.

- Et oppkjøp av Compaq vil gi et konglomerat som ikke har nubbesjanse til å konkurrere med markedslederne Dell og IBM. HP kan ikke være mer Dell enn Dell, ei heller mer IBM enn IBM, men det er dét en fusjon skulle ha ført til, sa han.

I forkant av Hewletts telefonkonferanse offentliggjorde imidlertid Hewlett-Packard en liste med det de kaller "nøkkelspørsmål", som Carly Fiorina og kompani mener Walter Hewlett ennå ikke har besvart, skriver Wall Street Journal:

- Til tross for måneder med verbal motstand mot Compaq-fusjonen, har Hewlett unngått å svare på en rekke kritiske spørsmål. Hvordan har Mr. Hewlett tenkt å øke aksjonærverdiene uten Compaq-oppkjøpet? Hvordan vil Mr. Hewlett restrukterere HPs PC-virksomhet, og hvor store oppsigelser vil dette måtte føre til?, heter det i HPs pressemelding.

Dessuten ber selskapet om detaljer rundt Hewletts diskusjoner med Lew Platt om sistnevntes eventuelle gjeninntreden som CEO i HP i tilfelle Compaq-transaksjonen faller i fisk. Det var i forrige uke Hewlett ba Platt om å komme tilbake til HP, med den begrunnelse at nåværende sjef, Carly Fiorina, må forlate selskapet dersom fusjonen blir nedstemt på generalforsamlingen 19. mars.

I går ble det også klart at David and Lucile Packard Foundation, HPs største eksterne aksjonær med mer enn 10 prosent av aksjene, hadde bestemt seg for å stemme imot oppkjøpsplanen. Dermed er trolig fordelingen nå rundt 30 prosent nei og 70 prosent ja til fusjonen, men ennå kan mye skje fram mot tirsdagens skjebneavstemming.

Til toppen