BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hewlett-Packard kjøper VeriFone

Det kan synes uvanlig at et dataselskap kjøper en prosesseringssentral for kredittkort. Forklaringen er handel på Internett.

Eirik Rossen
25. apr. 1997 - 18:00

Oppkjøpet skjer i form av aksjebytte, og verdsettes til 1,18 milliarder USD.

Hewlett-Packard forklarer at selskapet er engasjert i en rekke prosjekter som oppkjøpet vil gavne. Til Ziff-Davis NewsNet forklarer HPs nestkommanderende Richard Belluzzo at "betaling betyr alt i elektronisk handel".

Nyhetstjenesten TechInvestor bekrefter at Internett- og smartkort-applikasjoner er hovedmotivet for oppkjøpet. De siterer Stan Dolberg fra Forrester Research, som forteller at oppkjøpet gjør HP til en nøkkelspiller i infrastruktur for Internett-handel. Han legger til at VeriFones teknologi er "hvermanns måte prosessere kredittkort."

De to selskapene har hatt et nært samarbeid om SET-baserte (secure electronic commerce) løsninger for finansinstitusjoner. Men det vekker oppsikt at HP går til det skrittet å kjøpe opp en hel partner.

VeriFone skal fortsatt drives som selvstendig enhet. VeriFone skal ha håndtert elektroniske transaksjoner på til sammen 520 milliarder USD i fjor, av et samlet mengde verdt 800 milliarder USD. Selskapets omsetning var 472 millioner USD.

Etter kunngjøringen steg kursen på VeriFone-aksjer med 60 prosent, mens HPs aksjekurs gikk 2 prosent ned.

HP forventer at Internettets andel av det amerikanske markedet for elektronisk handel til være verdt 95 milliarder USD i år 2000.

Wall Street Journal skriver at VeriFones aggressive satsing på den forventede veksten i elektronisk handel, vil stå sentralt i HPs konkurranse med IBM, Digital, Sun og andre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.