BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hewlett-Packard kjøper VeriFone

Det kan synes uvanlig at et dataselskap kjøper en prosesseringssentral for kredittkort. Forklaringen er handel på Internett.

Eirik Rossen
25. apr. 1997 - 18:00

Oppkjøpet skjer i form av aksjebytte, og verdsettes til 1,18 milliarder USD.

Hewlett-Packard forklarer at selskapet er engasjert i en rekke prosjekter som oppkjøpet vil gavne. Til Ziff-Davis NewsNet forklarer HPs nestkommanderende Richard Belluzzo at "betaling betyr alt i elektronisk handel".

Nyhetstjenesten TechInvestor bekrefter at Internett- og smartkort-applikasjoner er hovedmotivet for oppkjøpet. De siterer Stan Dolberg fra Forrester Research, som forteller at oppkjøpet gjør HP til en nøkkelspiller i infrastruktur for Internett-handel. Han legger til at VeriFones teknologi er "hvermanns måte prosessere kredittkort."

De to selskapene har hatt et nært samarbeid om SET-baserte (secure electronic commerce) løsninger for finansinstitusjoner. Men det vekker oppsikt at HP går til det skrittet å kjøpe opp en hel partner.

VeriFone skal fortsatt drives som selvstendig enhet. VeriFone skal ha håndtert elektroniske transaksjoner på til sammen 520 milliarder USD i fjor, av et samlet mengde verdt 800 milliarder USD. Selskapets omsetning var 472 millioner USD.

Etter kunngjøringen steg kursen på VeriFone-aksjer med 60 prosent, mens HPs aksjekurs gikk 2 prosent ned.

HP forventer at Internettets andel av det amerikanske markedet for elektronisk handel til være verdt 95 milliarder USD i år 2000.

Wall Street Journal skriver at VeriFones aggressive satsing på den forventede veksten i elektronisk handel, vil stå sentralt i HPs konkurranse med IBM, Digital, Sun og andre.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.