Hewlett-Packard lanserer NetPC i juni

En NetPC-prototyp ble vist pressen i Singapore i går. Maskinen skal markedsføres i Norge til høsten og vil koste rundt 7000 kroner.

En NetPC-prototyp ble vist pressen i Singapore i går. Maskinen skal markedsføres i Norge til høsten og vil koste rundt 7000 kroner.

Produktsjef Jo Bergsvand i Hewlett-Packard Norge sier at ingen har regnet noe spesielt på priser, men siden den varslede prisen i USA er rundt 1000 USD, kan man gange med den aktuelle dollarkursen. Hewlett-Packards NetPC vil formelt lanseres i midten av juni, sannsynligvis på PC Expo i New York, og altså nå det norske markedet en gang over sommeren.

En NetPC er en forenklet pc i lukket kasse, etter spesifikasjoner utarbeidet i fellesskap av Compaq, Dell, Hewlett-Packard, Intel og Microsoft. Den regnes som et alternativ til nc-en. De to apparattypene har sitt viktigste formål felles: lavere eiekostnader gjennom sentralisert konfigurasjon og administrasjon. NetPC-en har en lokal disk, men ingen diskett- eller CD-drev, og all installasjon av programvare skjer via nettverket. En nc har i prinsippet ingen lokal lagring, og kan ikke kjøre annen programvare lokalt enn Java virtuell maskin og en nettlos. Brukerapplikasjoner lastes hver gang fra nettet.

HPs NetPC heter HP Net Vectra PC. Standardutgaven vil ha en 133 MHz Pentium-prosessor, 32 MB minne, 2 GB disk og utganger til nettverk. Operativsystemet er Windows NT. Den er tilrettelagt for å administreres sentralt fra, og kan til å med slås av og på gjennom nettverket.

HP regner med at styringsverktøyene som anbefales brukt sammen med Net Vectra, blant dem HP Top Tools, vil kunne redusere eiekostnadene med opptil 15 prosent. Top Tools kan også brukes på de nyere Vectra-modellene av vanlige pc-er.

Grunnen til at Net Vectra ble forhåndsvist i Singapore er at den vil bli produsert der. Norge vil antakelig forsynes fra HPs anlegg i Frankrike. Andre fabrikker som skal avsettes til å produsere Net Vectra er i Kina, Brasil og Mexico, samt i California og Alabama i USA.

I andre land har HP lansert lavpris-modeller kalt Vectra 500, bygget rundt AMDs K5-prosessor. Bergsvand opplyser at verken disse eller andre rimelige Vectra-modeller vil selges i Norge.

Til toppen