Hi3G ønsker å bygge norsk mobilnett

Tele2 vurderer å droppe sin UMTS-utbygging, men Telenor og NetCom kan likevel få uventet konkurranse.

Tele2 vurderer å droppe sin UMTS-utbygging, men Telenor og NetCom kan likevel få uventet konkurranse.

I løpet av høsten skal Stortinget behandle mobilmeldingen og hva som skal skje med utbyggingen av UMTS-nettene i Norge. Krisen i telebransjen og forsinkelsene med mobiltelefonene har fått Telenor, NetCom og Tele2 til å be om en utsettelse for de friske løftene selskapene ga for å få UMTS-lisensene sine.

Les også:

I forkant har eller skal Telenor og NetCom ha møter med de store partiene for å fremlegge sine syn. Dette har digi.no fått vite av NetCom og etter å ha snakket med flere stortingsrepresentanter.


Men Stortinget skal også vurderer regjeringens forslag om å auksjonene bort den fjerde lisensen som Broadband leverte tilbake da de gikk konkurs.

Siden regjeringen laget sitt forslag om auksjon har utviklingen i telebransjen gått fra vondt til verre.

Flere kilder digi.no har snakket med i bransjen trodde derfor ikke noen ville komme til å gå i gang med å bygge et fjerde UMTS-nett i Norge. Ericssons strategidirektør gikk offentlig ut og advarte mot flere nett enn tre i små land som Norge.

Men digi.no kan nå avsløre at Hi3G, eid av mektige Hutchinson Wampoa-gruppen er interessert i Broadband-lisensen. Hi3G har UMTS-lisenser i Sverige og Danmark og forhandler om et samarbeid med Telia i Finland. Det eneste som mangler er Norge.

digi.no kan avsløre at Hi3G er arbeider aktivt med å lappe sitt nordiske UMTS-hull. I løpet av sommeren har nemlig Hi3G bedt om og fått møter med de største partiene på Stortinget. digi.no har fått bekreftet at Hi3G har hatt møter med Høyre og FrP og trolig også Arbeiderpartiet.

I disse møtene skal Hi3G ha understreket behovet for store endringer i kravene til UMTS-leverandørene. Hi3Gs ønsker og påstander har i de siste dagene fått ekstra vekt. For på mandag offentliggjorde Tele2 en stor avtale med om mulig bruk av Telenors UMTS-nett, noe som gjør at selskapet vurderer å kutte sin egen utbygging.

Skal Stortinget få økt telekonkurransen i mobilmarkedet, må de dermed etterkomme Tele2 eller Hi3Gs ønsker om utsettelser og bedrede kår.

digi.no ringte Hi3Gs informasjonssjef Niclas Lilja. Han bekrefter møtene med partiene på Stortinget.

- Om vilkårene endres substansielt, vil vi vurdere å by på Broadband-lisensen. Vi ønsker eventuelt å bygge et nett vi kan dele med andre aktører. Vi kan også velge å bli en virtuell operatør uten eget nett, men det gjør vi neppe - marginene blir for små, sier Lilja til digi.no.

Erik Riste, politisk rådgiver i Høyre, bekrefter møtet med Hi3G, men vil ikke si noe om hva Høyre mener om eventuelle lempinger av kravene til UMTS-selskapene.

Til toppen