- Dette er en av våre største kontrakter noensinne, sier adm. direktør Sverre Bisgaard i det Alcateleide AME Space. ICO-kontrakten følger opp en leveranse til satellittsystemet Globalstar, som selskapet nå avslutter. Første leveranse er i juni. Prosjektet avsluttes høsten 1998.
Den første av til sammen 12 ICO-satellitter skytes opp i 1998 fra blant annet Russland, USA og en sjøbasert borerigg som bygges om av Kværner. Amerikanske Hughes Space and Communications er hovedentrepenør for prosjektet, som vil koste 15 milliarder kroner. ICO skal konkurrere med Iridium og Globalstar, som starter oppskytingen av satellitter i 1997.
AME Space skal levere avanserte filterkomponenter. De skal "rense" radiofrekvensene for uønskede signaler til og fra satellittene. Selskapet skal levere mer enn 300 filterenheter til hver satellitt, totalt rundt 4.000 filtre.
Bisgaard mener kontrakten befester selskapets posisjon som ledende i verden på såkalte overflatebølgefiltre tilpasset satellittbruk. Hardeste konkurrenter er amerikanske Sawtek og canadiske Comdev.
AME Space har tidligere levert filtre til Globalstar, og de regionale systemene Agrani, APTM og Garuda. Med ICO-leveransen nærmer samlede kontraktssummer for filersystemene seg 200 millioner kroner.
- Markedet fortsetter å vokse. Derfor har vi ennå ikke sett vår siste kontrakt på området, sier Bisgaard.
Han opplyser at AME Space har flere opsjoner på leveranser til mobiltelefonsatellitter. Flere nye systemer for bredbåndtjenester er også på trappene. Ifølge selskapet vil disse ha behov for de samme typer filterprodukter fra AME Space.
Alcatel kjøpte seg inn som hovedaksjonær i AME Space i 1989. Siden 1989 har selskapet vokst fra 15 til om lag 120 ansatte. Selskapet hadde i 1996 en omsetning på omlag 80 millioner kroner. Omsetningen i 1997 forventes å bli vesentlig høyere.
AME Space har fått betydelig hjelp og støtte frem mot en kommersiell suksess. Norsk Romsenter har blant annet gitt nasjonal utviklingsstøtte og utviklingskontrakter i den europeiske romorganisasjonen ESA. Selskapets filterteknologi er opprinnelig utviklet ved Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, og kan spores tilbake til 1960-tallet.