BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hindrer innsamling av personopplysninger

For femti dollar får du fem Internett-pseudonymer. De varer et år, og hindrer nettsteder fra å samle opplysninger om hvem du er og hva du gjør på nettet.

10. aug. 2000 - 14:31

Det kanadiske selskapet Zero-Knowledge Systems har etablert en ordning som gjør at du kan streife Internett anonymt, slik at du hindrer nettstedene du besøker fra å samle personopplysninger.

Ordningen består av en abonnementsordning til 50 dollar i året. Da kan du opprette inntil fem pseudonymer, og du lar all Internett-streif gå gjennom Zero-Knowledges Freedom.net. Tilbudet er foreløpig begrenset til Windows 95 og 98, men er også varslet for Mac og Linux.

Mens du bruker tjenesten, viser et lite vindu på skjermen (se bildet ovenfor) hvilket pseudonym du bruker og hva slags data som overføres. Nettsteder du er innom, får bare vite pseudonymet ditt og Internett-adressen til Freedom.net. Cookies assosieres også bare til disse. Ordningen lar deg blokkere spesielle typer cookies, blant annet dem som legges igjen av annonsører på nettsteder du er innom.

Ifølge Wall Street Journal som har testet tjenesten, gir den merkbare, men ikke plagsomme, forsinkelser mens du streifer. Det gjør derimot tjenestens e-post-ordning som krypterer alle meldinger du sender gjennom et av dine pseudonymer. Dessuten varsler den i tilfelle du skulle komme i skade for å sende anonymitetsopphevende informasjon i meldingen, for eksempel din faktiske e-post-adresse.

I tilfelle du av og til ønsker å fylle ut Internett-skjemaer med personopplysninger, anbefaler Zero-Knowledge at du oppretter et falsk pseudonym, altså bruker ditt eget navn som et av de fem pseudonymer.

Les mer om personvern på Internett:


FBI må frigi informasjon om epostovervåkning
Safe Harbor gjelder også for Norge
Personvernordning mellom USA og EU
Ikke fornøyd med publikums rettigheter
Ingen vil kjøpe kundelistene
Kundeopplysninger til salgs

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.