Historisk Asia-avtale om Linux

Microsoft har fått en ny kanskje mektig konkurrent. Japan, Kina og Sør-Korea skal samme satse på Linux.

Microsoft har fått en ny kanskje mektig konkurrent. Japan, Kina og Sør-Korea skal samme satse på Linux.

Det høres ut som en 1. april-spøk og en skikkelig drøy en, men lørdag undertegnet Japan, Kina og Sør-Korea en avtale om å lage et "nytt" operativsystem.

Samarbeidet har vært omtalt tidligere, men nå er avtalen mellom de tre landene undertegnet. Det er dog ikke snakk om å starte koding av et helt nytt operativsystem - man skal videreutvikle/tilpasse Linux.

Avtalen ble undertegnet i Bejing. I avtalen lover landene å hjelpe sitt næringsliv og forskere å videreutvikle Linux. Like viktig er det at alle de tre landene lover at deres offentlig sektorer skal prioritere bruk av Linux fremover.

Akkurat hva partene skal gjøre er ikke klart, men bedre tilpasning til asiatiske språk trolig høyt på listen.

Det oppsiktsvekkende med avtalen er at de tre asiatiske landene skal samarbeide. Japan, Kina og Sør-Korea har null tradisjoner for slikt samarbeid. Deler at dette skyldes Japans brutale okkupasjon av de to landene under andre verdenskrig. I dag er landene hverandres tøffeste konkurrenter på alle typer IT-produkter og beskytter sine hjemmemarkeder mot hverandre.

Det gjenstår å se hvor koordinert samarbeidet blir og om det blir lagt penger ned i utviklingsarbeidet fra det tre landene.

Til toppen