Hjelp til bunnpriser i Hvite-Russland

Hjelp til bunnpriser i Hvite-Russland

Norske Captura valgte å offshore jobber til omstridte Hvite-Russland i stedet for Latvia eller India.

Outsourcingsbølgen har enda ikke skylt over Norge, men etterhvert melder stadig flere selskaper at de setter ut IT-jobber til forskjellige lavkost-land.

Hittil er det stort sett de store konsulentselskapene og Telenor som har satt ut prosjekter, og det har skjedd til enten India eller Lativia.

Nyheten om Capturas outsourcing til Hvite-Russland er derfor overraskende - det børsnoteret selskapet er mindre enn konsulentgigantene og er trolig det første norske selskapet som går til Belraus, kjent som Hvite-Russland på norsk.

Hvite-Russland er et av de fattigste landene i Europa og omtales ofte som "Europas siste diktatur". Alexander Lukashenko styrer landet som enehersker med jernhånd - poltiske motstander har det med å forsvinne eller å dø og media styres av staten.

Captura, som lager mobile dataløsninger med håndholdte enheter, har ikke etablert eget kontor i landet. Captura bruker blant annet terminaler fra amerikanske Symbol. Typiske kunder er logistikk-selskaper.

Blant annet kanskje for å unngå lokale utfordringer, har selskapet inngått en avtale med amerikanske Altoros. Altoros har et stort utviklingsmiljø i Minsk, hovedstaden i Hvite-Russland. Selskapet har spesialisert seg på mobile løsninger og passer derfor Captura godt.

Altoros har opprettet en stort kontor i Hvite-Russland og Captura kan leie kapasitet etter behov, forteller Jan Hansen, konsernsjef i Captura til digi.no.

Hansen forteller at han ikke er noen bekymret for de politiske forholdene i Hvite-Russland og forteller at Altoros utvikler for en rekke store selskaper ved sitt Minsk-kontor.

Captura skal ikke si opp noen norske ansatte - selskapet har sterke vekstplaner og avtalen med Altoros frigjør kapasitet, sier Hansen. Det er programmering av applikasjonene som ligger på de mobile enhetene Captura skal sette ut.

- Vi har tidligere slitt med å ta unna topper og sysselsette våre programmere når det blir stille igjen. Nå får vi så mye kapasitet vi ønsker, forteller Hansen.

Og det til en svært hyggelig pris: 100 kroner timen virker kanskje ikke å billig, men på spørsmål fra digi.no bekrefter Hansen at dette ikke er timelønnen de ansatte får, det er prisen Captura betaler Altoros.

Dette er noe av det billigste man kan få. Selv om timelønnene i India er billigere, er prisen norske kunder betaler mye høyere. Kjøpt av et lokalt konsulentselskap koster indiske utviklere ned mot 200 og latiske utviklere koster ned mot 400 kroner, har norske konsulentselskaper fortalt digi.no. I Norge sier ligger fakturerte priser på programmering på rundt 900-1000 kroner.

Capturas utsetting demonstrerer et typisk tilfelle - det er for dyrt å sette opp egne kontorer i lavkostland for mindre selskaper.

- Det er gjort en kalkyle for hva besparelsene vil kunne komme opp i totalt, dersom alt som kan konkurranseutsettes på dagens nivå faktisk outsources. I så fall er det i første omgang snakk om ca. 2,5 - 3,0 millioner kroner pr. år, sier Hansen.

Til toppen