Hjemme-Linux for uerfarne og avanserte

Suse Linux Professional 9,2 skilter med Windows-aktig brukervennlighet mot nettverk og periferiutstyr.

Suse Linux Professional 9,2 skilter med Windows-aktig brukervennlighet mot nettverk og periferiutstyr.

Ved den europeiske LinuxWorld Expo 2004 som åpnet i London i dag, lanserte Novell en ny Linux-klient: Suse Linux Professional 9.2. Navnet er på en måte misvisende: Pakken inneholder en rekke svært avanserte utviklerverktøy med tanke på å tilfredsstille profesjonelle brukere, samtidig som den profileres som den enkleste måten for uerfarne brukere å bytte til Linux på PC-en. Flere nye egenskaper forenkler bruken på bærbare PC-er.

Pakken omfatter fem CD-er, to DVD-er, to håndbøker og 90 dagers support, og får en antatt gatepris på rundt 90 dollar, altså noe i overkant av 600 kroner, og kan bestilles nå fra Novells nettsted, for levering i november.

Pakken er bygget rundt Linux-kjernen 2.6.8 som gir større stabilitet og sikkerhet, og bedre støtte for maskinvare. Vindussystemet X Window System X11R.6.8.1 bidrar også til bedre støtte for maskinvare.

De viktigste bedringene innen maskinvarestøtte er automatisk gjenkjennelse av Bluetooth-apparater i nærområdet, med enkel konfigurering gjennom Suses «systemassistent» YaST («yet another setup tool»).

Håndtering av trådløse nettverk (WLAN) og andre nettverk er også tilsvarende forenklet.

Overfor bærbare PC-er er det et nytt grensesnitt for å håndtere strømsparing («ACPI» for «Advanced Configuration and Power Interface»), samt mulighet for å legge maskinen i sovemodus uten å avslutte applikasjoner.

Klikk på bildet for å se det i full størrelseSkjermbildet til høyre gir et visst inntrykk av det store oppbudet av applikasjoner som preger pekken. (Klikk på det for å se det i full størrelse.) Dette er de viktigste applikasjonene:

  • Valgfritt KDE 3.3 eller Gnome 2.6 grafiske brukergrensesnitt
  • OpenOffice.org 1.1.3, en fullverdig kontorsuite med blant annet Microsoft-kompatibel tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy
  • Novell Evolution 2.0, et e-post- og kalenderverktøy som kan fungere som klient mot kommersielle gruppevareservere som Microsoft Exchange og Novell Groupwise
  • GIMP 2, et verktøy for bildebehandling og tegning
  • Inkscape, et nytt verktøy for vektorgrafikk
  • Nvu, et forfatterverktøy for å lage websider
  • SEP sikkerhetskopiering

Med tanke på avanserte brukere inneholder pakken utviklermiljøer som KDevelop, Eclipse og Mono (lager .Net-applikasjoner), og verktøy som forenkler oppsettet av serverfunksjoner som Samba, DNS og DHCP.

Til toppen