Hjemme-PC-ordninger endres, avsluttes ikke

Finansdepartementet har justert reglene for skattefrie hjemme-PC-er. Ordningen avsluttes ikke, men reglene blir litt mindre gunstige.

Arbeiderpartiet og Finansdepartementet har lenge påpekt at reglene for hjemme-PC-er praktiseres feil. Arbeiderpartiet sa nei til ordningen, men ble stemt ned av resten av Stortinget. Siden har Finansdepartementet truet med å endre reglene flere ganger. På onsdag slo departementet til.

Men det er ingen grunn til panikk - den gunstige ordningen avsluttes ikke - det er bare en mindre justering som nå kommer.

Det hersker full forvirring om hva som egentlig har skjedd. Sjef for bransjeforeningen IKT-Norge, Per Morten Hoff, og Skattebetalerforeningen er ikke sikre på hva de nye reglene betyr. Her kan du selv lese departementets kompliserte redegjørelse.

Men digi.no har fått en forklaring av Jon Tingvold, avdelingsdirektør i skatte- og avgiftsavdelingen i Finansdepartementet. Han forteller at dagens ordning om skattefri hjemme-PC består - i hovedsak. Finansdepartementet kan ikke fjerne denne ordningen - det er solid flertall for dette både i Stortinget og ikke minst den nye regjeringen.

Men hittil har reglene vært praktisert feil, og det har vært mange som har misforstått regelverket, forteller han.

Tingvold forklarer her med et eksempel hvordan de nye reglene fungerer:
Har du 400.000 i lønn og får en hjemme-PC som koster 12.000 kroner, skal du ned i lønn med 4.000 kroner (12.000 fordelt på tre år). Etter at de tre årene er over, skal du ikke automatisk gå opp igjen til 400.000.


Du får dermed 4.000 kroner lavere lønn, og på toppen av lønnen betaler de fleste 30-50 prosent skatt. Du sparer altså opp til 2.000 kroner og får PC-en for til sammen seks tusen kroner over tre år, forklarer Tingvold.

Bedrifter som nå inngår hjemme-PC-avtaler må tilpasse papirarbeidet, men i praksis får det bare en mindre effekt for de fleste ansatte. Fordi du trekkes i bruttolønn, vil du miste pensjonsrettigheter og feriepenger for - som i eksempelet over - 4.000 kroner i året. Dette betyr trolig at din hjemme-PC blir noen hundrelapper dyrere i året.

Skattekontorene vil nå slå ned på at du automatisk går opp i lønn etter endte tre år, sier Tingvold.

- Dette er tullete. Her blir det mye fiksing og triksing når bedriftene skal begrunne hvorfor de ansatte går opp i lønn etter tre år når PC-en er nedbetalt, sier Jan Syversen, sjef i Skattebetalerforeningen til digi.no.

Til toppen