Hjemme-PC-salget ligger fremdeles i dvale

Hjemme-PC-salget ligger fremdeles nede og nå utsettes Windows Vista, men HP er usikker på hvor farlig det er.

Hjemme-PC-salget ligger fremdeles nede og nå utsettes Windows Vista, men HP er usikker på hvor farlig det er.

Salget av skattesubsiderte hjemme-PC var et viktig del av PC-bransjen omsetning i mange år, men i fjor høst innførte den nye Stoltenberg-regjeringen forslaget til Bondevik-regjeringen om å innføre en maksimumspris.

Før hadde det ikke vært noen begrensning og brukere hadde fått skattefratrekk på selv de dyreste maskinene med plasma-skjermer på 40 tommer.

Grensen på 10.000 kroner bråstoppet hjemme-PC-salget og dette markedet ligger fremdeles i nede, forteller HPs PC-sjef Arild Westby.

- Markedet er fremdeles sterkt tilbake. De store selskapene er usikre på hva de vil gjøre og sitter fremdeles på gjerdet. Selskapene vurderer både å inngå avtaler, å kjøpe dyrere maskiner og å be de ansatte å betale mellomlegget eller å droppe en hjemme-PC-ordning helt, sier Westby.

Det signeres fremdeles avtaler, men omsetningen og dermed resultatet er dramatisk redusert.

Men Westby er usikker på hvor HP og den norske PC-bransjen egentlig taper.

- Markedet og behovet for PC-kjøp er ikke borte. Det private forbrukere i Norge er veldig høyt. Hvor stor andel av dette salget som nå plukkes opp av butikkene vet vi ikke, sier PC-sjefen.

Nylig serverte Microsoft flere dårlige nyheter for den norske PC-bransjen. Lanseringen av Vista-versjonene til privatmarkedet er utsatt til over nyttår, noe flere analytikere mener vil gjøre at mange kunder utsetter sitt PC-kjøp til 2007.

Westby er ikke så bekymret.

- Jeg tror ikke utsettelsene av Vista kommer til å få noe stor betydning. IT-bransjen har alltid vært redde for slike utsettelser, men det gir aldri noen store bremsereffekter. All historikk og erfaring tilsier at det alltid kommer endringer - og utsettelser, sier Westby.

Han forteller at det viktigste markedet, salget til bedriftene, går veldig bra - det gjøres store investeringer.

I USA har salget av Media Center-PCer plutselig tatt av etter mange år med tregt salg. Det har foreløpig ikke skjedd i Norge, men Westby er optimistisk.

Til toppen