BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hjemmet Mortensen var oppdragsgiver

Designeren i Yes Interactive / Follonett arbeidet med å flytte Hjemmet Mortensens web-sider - inkludert Doktor Online - fra Telenor Nextel til Riksnett AS. Oppdraget skulle utføres av Riksnett, og Riksnett engasjerte Yes Interactive / Follonett til å gjøre selve jobben.

Pål Leveraas
9. apr. 1997 - 15:00

Det var altså Hjemmet Mortensen som var oppdragsgiver for mannen som slettet alle filene på Telenor Nextels server. Ifølge direktør Rolf Hanche-Olsen i Hjemmet Mortensen, var han i ferd med å flytte alle publikasjoner fra Nextels server til Riksnetts server. Bjørn Erik Jacobsen i Follonett bekrefter at dette såvidt han vet er tilfelle.

- Som du vet ble alle Hjemmet Mortensens tjenester besluttet overført fra Telenor Nextel til Riksnett. Riksnett hadde engasjert Yes Interactive AS for å gjøre selve flyttingen, og jeg har forstått det slik at det var mens denne jobben ble gjort at slettingen skjedde, sier Hanche-Olsen til digi.

Spørsmålet er om den omfattende slettingen var ment å skulle avslutte oppdraget med å flytte filene, men at den ufattelige bieffekten - at alle filer på Nextel-serveren også ble slettet - kom nokså uforvarende på mannen.

Slettingen skjedde ved at en unix-kommando ble lagt inn via et script på tjenesten "Doktor Online". Det ville være naturlig å regne med at kommandoen ville slette alle filer relatert til denne tjenesten, men høyst usannsynlig å forvente at også andre kunders filer skulle bli slettet. Grunnen til at dette skjedde, er at Telenor Nextel har definert alle eksterne web-kunder under én brukergruppe. Gruppen hadde adgang til å slette filer hos seg selv og hos andre kunder. Det betyr i praksis at med den aksess redaksjonen i digi -- som også ligger på Nextel -- har, kunne vi slettet filer hos Dagbladet, Nettavisen og andre avis-konkurrenter på nett.

Og vice versa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.