Hjernen bak 11. september avslørt av norsk telefon

Ramzi bin al-Shibh, mannen som skal ha planlagt angrepene 11. september, ble delvis avslørt av sin norske satellitt-telefon.

Ramzi bin al-Shibh, mannen som skal ha planlagt angrepene 11. september, ble delvis avslørt av sin norske satellitt-telefon.

I helgen arresterte pakistansk politi og FBI Ramzi bin al-Shibh, en 30 år gammel mann fra Jemen, som er antatt å være hovedplanleggeren bak terrorangrepene 11. september i fjor.

al-Shibh stod øverst på amerikanernes ettersøkt-liste. I tillegg til sin antatte rolle i angrepene i fjor, var al-Shibh også en av toppsjefene i al-Qaeda-nettverket, og man viste at han oppholdt seg i Pakistan.

Gjennombruddet skal ha kommet for 15 dager siden da en amerikansk spionsatellitt snappet opp en telefonsamtale mellom han og en annen, uidentifisert part. For samtalen ble gjort over en Nera satellitt-telefon, ifølge The Observer. Man har tidligere antatt av satellitt-telefoner har vært et viktig redskap for al-Qaeda-nettverket fordi infrastrukturen i Afghanistan og andre steder nettverket har operert, har vært så dårlig.

Bruken av satellitt-telefoner gjør også at man er immun mot avlytting fra lokalt politi, men altså ikke fra amerikanske NSA. I utgangspunktet har ikke Nera-telefonene noe krypteringssystem og det ville i såfall bare fungert mot en annen Nera-telefon.

Ifølge The Observer klarer ikke de amerikanske satellittene å lokalisere telefonen nøyaktig. Men samtalen kan bekreftet at al-Shibh befant seg i Karachi eller et område av millionbyen.

al-Shibh ble tatt gjennom oppfølgende etterforskning, kanskje ut i fra informasjon man plukket opp gjennom den avlyttede telefonsamtalen.

Her kan du lese hele artikkelen i The Observer

Til toppen