Ho, hoo - er det noen tekniske barn her?

Du har sikkert sett dem; foreldre på febrilsk søk gjennom lekebutikkens hyller på utkikk etter tekniske leker som kan inspirere den håpefulle til å bli den neste Bill Gates. Men et kjemisett gjør ikke automatisk guttungen til nobelprisvinner i astrofysikk.

Du har sikkert sett dem; foreldre på febrilsk søk gjennom lekebutikkens hyller på utkikk etter tekniske leker som kan inspirere den håpefulle til å bli den neste Bill Gates. Men et kjemisett gjør ikke automatisk guttungen til nobelprisvinner i astrofysikk.

Kevin Maney i avisen USA Today har undersøkt om tekniske leker under juletreet kan gi noen forklaring på senere karriere innen den høyteknologiske industrien. For å få svar på dette spørsmålet sendte han e-post til et par utvalgte ledere innen IT-industrien i USA.

Hans konklusjon er at det er vanskelig å se en definitiv sammenheng mellom tekniske julegaver og en eventuell lederposisjon i teknisk industri.

Men han har fått svar som kan tyde på at det kan hjelpe på i enkelte tilfeller.

Og dét kan han si etter å ha sent e-post til 16 markante ledere innen teknologibransjen i USA. Spørsmålet lød: "Har du minner om en spesiell teknisk julegave fra din barndom? Dette ville være spesielt interessant dersom det var noe som senere innvirket på din videre karriere."

Av de ti som gav ham svar tilbake, var fire inspirerte av slike tekniske gaver. Mens fem andre ikke kunne huske noen spesielle julegaver.

Intels toppsjef Andy Grove er i dag 61 år. Han vokste opp i Budapest og påstod at dersom han i dag kunne ha husket gaver han fikk i barndommen, ville han vært med i TV-show og representert de gale i dag.

Bill Gates var en av de som ikke tok seg tid til å svare, dessverre.

Det gjorde imidlertid toppsjef Scott McNealy i Sun Microsystems, men heller ikke han kunne huske noen spesielle gaver fra sin oppvekst i en forstad til Detroit. Hans far var visestyreformann i American Motors. - Det nærmeste jeg kom høyteknologi var en nesten usynlig V8-motor-modell som for det meste var laget av klar plastikk som virkelig viste hvordan en vanlig standard bensinmotor fungerte, skriver NcNealy. "Jeg tror vi skjøt den i filler med pistoler"", legger han til.

McNealys kamerat Eric Schmidt, CEO i Novell, er teknisk anlagt, men kan ikke huske noen spesielle tekniske leker. - De gavene jeg kan huske var alltid sykler eller lignenede, skrev han.

John Chambers i Cisco kan heller ikke huske noen gjeve tekniske leker. Alex Mandl er CEO i kommunikasjonsfirmaet Teligent i USA. Han vokste opp i Wien i Østerrike i femtiåra. - Etter andre verdenskrig var ikke Wien akkurat en by i forkant av teknologien, skriver han. Mandl husker heller ingen spesielle tekniske leker han fikk i julepresang, men erindrer at han i ung alder bygget en radio med en sigarboks som kasse og en ståltråd til antenne. Med den kunne han få inn Radio Luxembourg.

George Wang (49) leder IBMs forskningslaboratorium i Beijing og vokste opp i Taiwan. Der feirer de ikke jul, men barna får vanligvis gaver når kineserne feirer nyttår. - Jeg tror jeg alltid fikk klær, skriver Wang. - Grunnen til at jeg ikke fikk noen tekniske gaver, var ikke at min familie ikke hadde råd, men at slike presanger rett og slett ikke fantes. Jeg kan heller ikke huske at noen av mine venner fikk tekniske gaver, skriver han.

Grunnleggeren av Internett-bokhandelen Amazon.com, Jeff Bezos, kan derimot erindre at han tidlig fikk tekniske gaver. Mest gjevt var et radiobyggesett han fikk da han var ni.

Jim Cannavino, tidligere toppleder i både Perot Systems og hos IBM, fikk et platespillerbyggesett da han var ti. Dette fikk ham til å konkluere at mesteparten av engroskostnadene lå i distribusjon og salg siden radioen han laget bare kostet en brøkdel av det en ny en kostet.

Kapitalisten John Doerr (46) hjalp til både med oppstart av Sun Microsystems og Netscape Communications Corp. Han vokste også opp med tekniske leker. - Da jeg var omtrent fem gav foeldrene mine meg batterier, ståltråd, kompass, jernspon, magneter og spiker. Med dette forsto jeg tidlig både magnetisme, motsatt polaritet, det positive og negative ved elektrisitet og jeg kunne leke med magneter i timesvis, forteller han. Han fikk også tidlig stifte bekjentskap med hydrodynamiske kontruksjonssett hvor han kunne pumpe farget vann og bruke ventiler for å teste ut blant annet gravitasjon. Han kunne bygge både små, kjemiske "fabrikker" og raffinerier. Han fikk selvfølgelig også et kjemisett. Doerr er i dag kjent som en av USAs fremste vitenskaps- og forretningsmenn. Han håper at hans tekniske leker skal inspirere andre foreldre til å kjøpe intelligente julegaver.

Allikevel er gaven antakelig ikke så viktig som hva den brukes til.

Til toppen