Hodejegere må søke globalt

Hodejegere må i større grad utvide søkene over hele kloden for å finne den riktige IT-kandidaten.

Hodejegere må i større grad utvide søkene over hele kloden for å finne den riktige IT-kandidaten.

IT-bransjen blir mer standardisert og industrialisert, og det er kunnskap, språk og personlige egenskaper som vil være den viktigste differensiatoren framover.

I tillegg blir stadig flere IT-selskaper internasjonalisert.

Norske bedrifter som Opera, Fast, Norman, Digimaker, Telenor, Ibas, Ez-publish og Trolltech har alle gjort internasjonal suksess og rekruttert utenlandsk arbeidskraft.

Men det er mange om beinet på den dyktige konsulenten som kan gi arbeidsgiveren de riktige relasjoner.

Dette erfarte hodejegerselskapet Nets.as som på vegne av et stort og ekspansivt IT-selskap søkte etter en nøkkelperson på supportsiden, såkalt «technical support engineer».

Kandidaten skulle foruten å ha høyere utdannelse og praksis, også kunne beherske tysk flytende.

Partner Lars Petter Tveteraas i Nets forteller til digi.no at det norske søket etter en nøkkelperson på supportsiden var greit. Søket ga flere aktuelle sivilingeniører og cand. scienter, men ingen av dem kunne tysk.

Opptil 90 prosent av Nets søk etter jobbkandidater skjer på nettet. Men på denne stillingen måtte Nets gi tapt, og gå ut i den store verden for å besette stillingen.

Løsningen ble Aetats søsterorgan i Tyskland gjennom det såkalte Eures-samarbeidet. Dette er EU-landenes forum for jobbsøkere og arbeidsgivere. På denne internettkanalen kan nasjonale arbeidsformidlere dele informasjon om jobber.

Stillingsannonsen ble sirkulert til 25 EU-land, som gav en helt annen respons.

Av alle europeere var det en inder med tysk pass som fanget opp annonsen. Kandidaten er født og oppvokst i India, men med høyskoleutdannelse i Tyskland. Her bodde han i ti år før han flyttet videre til Canada.

– Dette er et eksempel på hvor nødvendig det er med profesjonelle verktøy og nettverking utover vår egen talentdam, sier Tveteraas til digi.no.

Inderen, som nå er på vei til Norge og til sin stilling som teknisk supportansvarlig, hadde tidligere søkt etter stillinger i Europa.

Nets kjørte virtuelle intervjuer og tester med inderen mellom Norge og Quebec sammen med oppdragsgiver, før han ble funnet kvalifisert.

Tveteraas antyder at Nets kan spare inn mange ukers arbeid ved å ha gode nettbaserte relasjoner og søk.

Til toppen