FORBRUKERTEKNOLOGI

Hodeskaller dreper Nokia 7610

Flere nettsteder tilbyr «kulere» grensesnitt for mobiltelefoner. Et av dem dreper Nokia 7610.

23. nov. 2004 - 08:38

Det gikk i går ut varsel fra blant andre Symbian, Symantec og F-Secure om en trojaner som dreper mobiltelefonen Nokia 7610.

Programmet «Extended theme SIS» gir et hodeskallepreget grensesnitt til Symbian-drevne mobiltelefoner. Det var lagt ut på flere nettsteder, og har antakelig spredd seg til fildelingsnettverk. Opphavet er psevdonymet «Tee-222».

På mange Symbian-drevne mobiltelefoner med det omkonfigurerbare grensesnittet UIQ – fra leverandører som Sony Ericsson, Motorola, BenQ, Arima og Fujitsu – skjer ikke annet enn at man faktisk endrer grensesnittet til noe mer makabert. Men på Nokia 7610 erstattes alle programikoner av hodeskaller, og alle funksjoner settes ute av spill, bortsett fra evnen til å ringe ut og ta i mot telefoner. SMS, kalender, kontaktlister og så videre, virker ikke.

«Extended theme.SIS» fyller følgelig definisjonen på en trojaner – et program som er noe annet enn det det gir seg ut for å være.

Virusvernselskapene har foreløpig døpt det om til «Skulls».

Det er uklart hvorvidt Skulls er skapt med tanke på bevisst å drepe Nokia 7610-telefoner, eller om den ondsinnede virkningen er utilsiktet.

Skulls er ikke et virus eller en orm: Det har ingen selvstendige spredningsmekanismer. Offeret må selv laste ned og installere det.

Det er ikke helt enkelt å bli kvitt programmet. F-Secure og Symantec har begge veiledninger på sine nettsteder. De forutsetter at man ikke har kjørt en omstart på telefonen etter å ha installert Skulls (se lenken ovenfor eller i spalten til høyre), og at man har eller installerer et filstyringsprogram.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.