digitoday.no skrev tidligere i dag at NHO vil organisere kunnskapsbedriftene, og for å møte utfordringene i den nye økonomien, har Kristin Clemet besluttet å opprette en ny organisatorisk sammenslutning som skal konkurrere med IT-næringens interesseorganisasjon IKT-Norge.
- Vi tar det til etterretning og ønsker Næringslivets Hovedorganisasjon lykke til. Vi har visst om planene siden tidlig i høst og har forholdt oss deretter, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, i et intervju med digitoday.no.
Han mener NHO har vært litt snurte fordi IKT-Norge ikke har "sluppet dem inn i IT-bransjen" ved hjelp av samarbeid.
- De har hatt en skjult agenda, og det er lettere for oss å samarbeide med NHO nå som de har kommet ut av skapet. Vi samarbeider gjerne med NHO, understreker Hoff.
IKT-Norge vet (blant annet på grunn av en feilsendt e-post) at NHO vil verve IKT-Norges medlemmer.
- Vi tar dette med stor ro. Vi er den desidert største IT-organisasjonen i Norge (med rundt 400 medlemsbedrifter, red. anm.) og trakk litt på smilebåndet da NHO i sin eNHO-plan sier at de skal bli den foretrukne partneren i IT-spørsmål.
Er du interessert kan du lese de konkrete eNHO-planene i regjeringens eNorge-plan, som du finner her.
- Hvordan kan man bli den foretrukne partner når man ikke har noe IT-medlemmer, spør Hoff.
Han er ikke redd for utfordringen og konkurransen.
- Hva kan NHO gjøre som IKT-Norge ikke kan?
- Ingen ting, tror Hoff. - Jeg kan ikke se at de har noen fortrinn. De er er stor og dyktig organisasjon, men tiden har vist at vi kan oppnå mye av det samme - også når det gjelder lobbyvirksomhet i regjeringskvartalet. Vi har fått tilbakemeldinger på at departementene ser positivt på at det er flere enn partene i arbeidslivet (LO og NHO, red. anm.) som gir input i slike spørsmål i Norge.
- Det som taler for at vi IKKE frykter NHO er først og fremst bransjens generelle holdninger til denne organisasjonen, sier Hoff og ramser opp:
- Det er dyrt å være NHO-medlem. Ifølge en av våre medlemsbedrifter vil det koste mange ganger så mye å være medlem i NHO som i IKT-Norge. Samtidig har NHO mange flere hensyn å ta - de har et så bredt spekter av medlemsbedrifter at prosessene i organisasjonen ofte blir et minste felles multiplum.
Han er ikke snau med sine karakteristikker av sin egen organisasjon versus "kjempen" NHO:
- NHO er et stort hangarskip med mye skyts, men det tar forferdelig lang tid å snu den skuta. IKT-Norge er en motortorpedo-båt. Rask, smidig og slagkraftig, sier han fornøyd.
- Vi kan snu på en femøring. Den tankegangen NHO står for som arbeidsgiverorganisasjon er avleggs, mener Hoff.
- I vår bransje er det 47 - 48 prosent som er medeiere i egen bedrift, og de er ikke så veldig opptatt av klassiske LO-NHO-konflikter.
LO-forbundet EL & IT-forbundet uttalte i 1998 at de ønsker økt organisering i IT-bransjen.
- De har ikke lykkes med dette, og grunnen er at de ikke har noen tariffmotpart i IT-bransjen. Dersom NHO lykkes med sin nye plan vil LO juble for da får de endelig en tariffmotpart i denne næringen, slik El og IT-forbundet har etterlyst.
- Kristin Clemet sier hun ikke er så opptatt av tariffsiden. Det kan hun gjerne mene, men hvis bedriftene melder seg inn i NHO sender dette kraftige signaler til de ansatte om organisering i et LO-forbund, mener Hoff.
- Dessuten er det jo på tariffsiden at pengene i NHO ligger. Vi skjønner at NHO er redd for å vifte med "tariffspøkelset" første kvelden, men den problemstillingen kommer nok raskt på bordet.
IKT-Norge har gjort to undersøkelser for å kartlegge medlemsbedriftenes holdninger.
I 1998/1999 var Hoff i samtaler med NHO om å danne en felles IT-organisasjon i Norge. Det var rett før sammenslåingen av KDL, PROFF og Multimedia Forum (de tre som gikk sammen og dannet IKT-Norge). Dengang la Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) ned veto og krevde at IT-organisasjonen skulle være i TBL. Det gikk ikke IKT-Norge med på.
IKT-Norge gjorde da sin første undersøkelse blant egne medlemmer, og nær sagt ingen av disse ville, ifølge Hoff, bli medlem i et NHO-forbund.
- Vi fikk også klare signaler fra store aktører som Telenor, Microsoft og IBM om at det var uaktuelt i forhold til selskapenes policy å gå inn i en arbeidsgiverorganisasjon som NHO.
IKT-Norge foretok også en ny undersøkelse like før jul i fjor, men Hoff karakteriserer denne mer som en temperaturmåler.
- Vi spurte medlemmene våre om de kunne tenke seg å bli NHO-medlem, og det var kun én bedrift (70 bedrifter deltok i denne web-baserte undersøkelsen) som svarte at det kunne være aktuelt med et slikt medlemskap.
- Vi ønsker NHO lykke til, men mister ikke nattesøvnen av litt konkurranse. Konkurranse er sunt, og det håper vi at NHO også synes. Vi skal gi dem "a hell of a fight" som gamle Churchill ville ha sagt.