Hold aksjekjøpet til 15. august

Først kom 11. september. Så satte Andersen og Enron fart på ragnarokket, Xerox helte sin skvett med bensin på bålet og WorldCom krasjet liksågodt inn i flammene med en tankbil fullastet med metanol. Kan det bli verre? Jada, og det blir det, men ikke nødvendigvis så lenge. I beste fall begynner vi med blanke ark den 15. august.

Venner spør meg innimellom om jeg kan anbefale noen trygge teknologiaksjer, ettersom jeg i kraft av min stilling burde følge med på den slags og følgelig ha en viss oversikt.

- Nei, svarer jeg da. - Ingen har oversikt over markedet slik det er i dag, ikke engang den kjølige analytiker og navnebror Spetalen har det, og dessuten vil jeg ikke gi aksjeråd til gode venner. Da kan de fort bli tidligere gode venner (Spetalen har kanskje noe å si om emnet han også, hva vet jeg).

Så jeg nøyer meg med å konstatere at markedet trolig ikke har forstått noen verdens ting, i hvert fall ikke av Telenor-aksjen, men det har ikke jeg sagt, så derfor kan du ikke skylde på meg dersom du setter pengene på Baksaas & Co og taper.

Resultatet av denne strategien kan så langt oppsummeres slik: Ingen jeg kjenner har så langt i sommer investert i Telenor-aksjer (selv om de burde ha gjort det - dult, skump) og de er alle sammen like fattige og like gode venner som de alltid har vært.

Det er likevel mulig å gi aksjeråd uten samtidig å satse et par venner i potten - eksempelvis ved å slenge ut jungelord av typen "Sell in May, and run away".

Min variant får du her:" Har du penger flust, ikke kjøp aksjer før 15. august".

Datoen er ikke tilfeldig, og gjelder bare for året 2002. Onsdag 14. august er nemlig fristen amerikanske børsmyndigheter har gitt 945 av de største børsnoterte selskapene for å levere nykontrollerte regnskaper - godkjent av såvel toppsjefer som finansdirektører. Målet er å avdekke eventuelle uoppdagete tapsbomber innen den tid.

Det er grunn til å anta at slike bomber finnes (om ikke annet så har Andersen-revisorene i en årrekke ført regnskapene for flere av av de 945 selskapene..), og det er til det beste for alle parter at de detoneres under oppsyn heller enn at noen snubler over dem ved tilfeldighet. Det er jo gjerne da skadene blir størst.

Aksjemarkedet handler om psykologi, om tillit. Du får ikke tilgang på investorpenger hvis investoren ikke stoler på deg. Tillit er imidlertid ikke noe du får eller kan kjøpe deg til. Enten så har du det, eller så har du det ikke. Tilliten til selskapene og deres ledelse må med andre ord gjenopprettes før investorene igjen vil bruke penger på aksjer som verdiøkende instrument.

De amerikanske børsmyndighetenes press på de børsnoterte selskapene til å gjennomgå alle sine regnskaper på nytt, er i så måte et viktig grep. Det er nesten så en håper at flere regnskapsbomber blir funnet og detonert i denne gjennomgangen. Trolig er det den eneste måten å demonstrere for markedet at revisjonen som nå gjøres skjer på en grundig og regnskapsmessig korrekt måte.

Vi har ennå ikke hørt det siste om WorldCom-skandalen, og andre selskaper vil antakelig måtte erkjenne at heller ikke deres finanser var i så god skikk som markedet og man selv trodde for bare noen uker siden. Det er en smertelig renselsesprosess, men alle de toneangivende amerikanske børsselskapene må komme seg gjennom den før de igjen kan håpe på fornyet tillit fra investorene. Det må tas et endelig oppgjør med triksekulturen, ikke bare i amerikansk næringsliv, men i børsnoterte selskaper over hele verden, og de amerikanske børsmyndigheters tiltak er i så måte en god begynnelse.

Nå var WorldComs fall varslet på forhånd, og meldingen ble derfor mottatt med resignasjon snarere enn panikk på internasjonale børser i dag, til tross for at konkursen er den største i amerikansk historie (dobbelt så stor som kollapsen til energiselskapet Enron i desember i fjor). Det meste av dagens nedgang var med andre ord bakt inn i markedets prising allerede, derfor bør dine nært forestående pengeplasseringer i aksjemarkedet ikke primært baseres på de (in)direkte effektene av WorldCom-konkursen, men snarere på de funn som regnskapsgjennomgangen i de største amerikanske selskapene gir.

Kryss derfor fingrene for at så mange bomber som mulig smeller innen kvelden 14. august norsk tid. Da kan torsdag 15. august representere et avgjørende vendepunkt for aksjemarkedet. Hold på kronene til da.

P.S.
Her hjemme er ikke situasjonen like ille som i USA, i hvert fall ikke når det gjelder teknologiaksjer. Mens mange amerikanske IKT-aksjer fremdeles er kraftig overpriset, er prisene på enkelte norske børsnoterte teknologiaksjer nå så lave at de handles i nærheten av egen kontantbeholdning. Det er ingen som lenger seriøst kan hevde at Oslo Børs er lastet med oppblåste IT-selskaper, for er en aksje oppblåst når man kan få kjøpt én krone for én krone, og få med teknologi, knowhow og merkevare på kjøpet..?
D.S.

Til toppen