- Hold ferieplaner unna Facebook!

Innbruddstyver følger med på potensielle ofres nettmeldinger.

- Hold ferieplaner unna Facebook!
Bilde:

Oslo (NTB): Godtroende nordmenn annonserer ferieplanene sine på Facebook. Det gjør jobben lettere for innbruddstyver, som dermed kan planlegge «oppdragene» sine for sommeren.

I fjor ble det registrert 29.435 innbrudd i private hjem, en økning på 6 prosent fra året før, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH). Økningen har fortsatt i år, og i første kvartal ble det registrert en vekst på 6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Med denne utviklingen i bakhodet, synes FNH og forsikringsbransjen at det nå er på tide å varsle folk om at de ikke må fortelle folk på Facebook om ferieplanene.

– Folk er litt naive, og det er lett å glemme sporene man legger fra seg på nettet. Mange tyver bruker denne type informasjon, og om sommeren er det ekstra viktig å være klar over dette, sier FNSs kommunikasjonsdirektør Leif Osland til Aftenposten.no.

Han mener folk er godtroende når de skriver på Facebook hvor de oppholder seg.

– Dette er noe man absolutt ikke bør gjøre. Sommeren er høysesong for innbrudd, og man trenger ikke gjøre det enklere enn nødvendig for tyvene, sier Osland.

Han får støtte fra assisterende informasjonsdirektør Elisabeth Vennesland i Europeiske.

– Det å annonsere for hele verden hvor man skal på ferie, er som å ikke avbestille avisen når man er bortreist, sier hun.

Hun oppfordrer samtidig folk til å være forsiktige med å legge automatiske fraværsmeldinger på e-post, samt å oppgi på telefonsvareren at man er på ferie.

Fra digi.nos redaksjon: Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at standardverdiene for innsyn på Facebook er «Friends only» i samtlige katagegorier. Med andre ord er det bare de du selv aktivt har invitert som kan se profilen din og det materialet (tekst, bilder etc.) du legger ut, dersom du ikke går inn og endrer innstillingene.

Sjekk for sikkerhets skyld under «Settings»-fanen, deretter «Privacy settings», og så «Profile». Om noen av innstillingene står på «Everyone» eller «Friends of friends» bør du sette disse til «Friends Only» i ferien.

    Les også: