JUSS OG SAMFUNN

Hollywood åpner for film over telenettet

Du kunne fått film og video over dagens telenett, men hittil har Hollywood sagt nei til sterkt komprimerte signaler. Nå snur film og TV-bransjen.

23. okt. 2001 - 06:14

Her er en av IT-, tele- og mediabransjens best bevarte hemmeligheter: Du får et helt greit TV-bilde med en linje på bare noen hundre kilobits i sekundet. Signalet blir litt kornete, men øker du til for eksempel 500 Kbit i sekundet, kan man snakke om VHS-kvalitet.

Dette gjorde at IT- og telebransjen siden tidlig på 90-tallet har arbeidet med å distribuere video over telenettet. Men man glemte å spørre innholdsleverandørene. Og de har sagt nei - inntil nå.

Hollywood og de store TV-selskapene har aldri sagt det rett ut, men de har vært skeptiske til digitale sendinger. Dette vil ødelegge eksisterende partnerforhold med TV-stasjoner, videobutikker og kinoer. Det vil kreve store og risikable investeringer i ny teknologi og i tillegg kommer Napster-effekten.

Ved å insistere på at det kreves 4-6 Mbit i sekundet for å sende et bilde som blir bra nok, har film og TV-bransjen holdt de fleste pirater unna, for fil og linjekravene har vært for høye. Med hjertet i halsen har bransjen sett hva skjer med MP3 og musikkindustrien.

Hva som har fått bransjen til å snu er ikke kjent, men i USA har tydligvis vinden snudd, påpeker teknisk konserndirektør i Telenor ASA, Berit Svendsen, overfor digi.no.

digi.no skrev i forrige uke om amerikanske Intertainer, som har overkommet de store tekniske utfordringene ekte video-på-bestilling gir. Selskapets kunder kan foran TV-en sin velge filmer, starte, stoppe og spole som med vanlig videofilm. På nettsidene sine gir selskapet inntrykk at dette skjer over ADSL-linjer med en fart på 3,7 Mbit i sekundet.

Telenor har bare kommet i gang med pilotprosjekter på området, og Svendsen var overrasket over Interntainers tilbud. Svendsen fikk Telenor-folk til å undersøke selskapet nærmere, og kan fortelle at Intertainers tilbud er like imponerende, men litt annerledes enn hva de i utgangspunktet indikerer.

Intertainer tilbyr full kvalitet for kabelkunder, mens kunder som skal få video over telenettet må nøye seg med et dårligere signal på 500 Kbit. Svendsen påpeker at dette kanskje er den største nyheten.

- Interntainers tilbud er et gjennombrudd, for den viser at Hollywood og den amerikanske TV-bransjen har løsnet på sine krav og nå har åpnet for distribusjon av deres innhold - både med lavere kvalitet og på forespørsel, påpeker hun overfor digi.no.

Selskapet tilbyr innhold fra blant annet Universal Pictures, Warner Bros, DreamWorks, New Line Cinema samt flere store TV- og musikkselskaper. Svendsen mener at årsaken til endringene er klare.

- Film og TV-bransjen er åpenbart blitt ganske sikre på at systemene for innholdssikring er såpass gode at de vil unngå en Napster-effekt, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.