Hollywood åpner for film-salg på nettet

De seks største amerikanske filmselskapene har gitt seg og starter salg av ferskere spillefilm over nettet.

De seks største amerikanske filmselskapene har gitt seg og starter salg av ferskere spillefilm over nettet.

Hittil er det Apple med sin iTunes som har presset musikk og etterhvert TV-bransjen til å åpne opp for salg over nettet. Men nå er det de to amerikanske utleie-tjenesten Movielink og CinemaNow som står bak et viktig gjennombrudd.

Innholdsindustrien sa lenge nei, men en stadig mer omfattende piratkopiering gjør at skanse etter skanse faller. Apple fikk i høst et ja fra noen av TV-selskapene til å selge deres innhold på nettet.

Enkelte filmselskaper har leid ut sine filmer over nettet, blant annet her i Norge. Nå forteller Movielink at de har fått på plass en avtale med de seks største amerikanske filmselskapene om å selge deres filmer over nettet, skriver New York Times.

Utleie av film over nettet har latt brukere se en film så mange ganger de vil i løpet av et døgn, men Movielink og CinemaNow vil nå la brukere laste ned og beholde for evig.

Nye filmer vil koste mellom 20-30 dollar -130-200 kroner og eldre filmer vil koste 10 dollar. Prisene er ikke oppsiktvekkende billige, men er det har en forklaring.

Men det aller viktigste er hvor ferske "nye" filmer er. Og det er her filmselskapene har tatt det store hoppet. For hittil har filmbransjen vært basert på et strengt tidslinje-prinsipp. Først skal filmen på kino. Bare etter at filmen er ferdig på kino i hele verden kommer DVD-versjonen i salg. Første en stund senere har leie-muligheten kommet.

Men nå gir Hollywood seg et skritt: Movielink skal få starte salget samtidig som DVD-versjonen legges ut for salg, skriver New York Times.

Dette er gode nyheter for en rekke nettsteder og ikke minst bredbåndsselskapene verden over. For når Movielink får lov, vil også andre aktører i andre land etterhvert få åpnet tilsvarende tjenester. Movielink slipper ikke inn norske brukere.

Warner-eider Movielink starter opp med 300 filmer fra Time Warner, Sony Pictures, Universal, MGM, Paramount og 20th Century Fox, owned by the News Corp.

Filmene vil kunne kopieres til en DVD, men denne kan bare spilles på PCen den er kjøpt på og en PC til. For tall filmbransjen nå sitter på viser at folk stort sett ser på film og TV de har skaffet seg over nettet på PCen - de kobler ikke opp TVen.

Til toppen