JUSS OG SAMFUNN

Hollywood stadig sur på Microsoft

Microsoft vingler fra den ene uspiselige kopibeskyttelsesløsningen til den andre, mener Hollywood og flere sluttbrukere.

11. okt. 2002 - 14:44

Microsoft har på trappene en av forbrukerelektronikkens mest fantastiske produkter gjennom tidene, i form av en underholdningsutgave av Windows XP kalt XP Media Center, beregnet på spesielt tilpassede PC-er som Hewlett-Packard sies å ville være først ute med, en gang denne måneden.

En XP Media Center PC integrerer alt hjemmet trenger av elektronisk formidlet underholdning, og tilbyr blant annet den fabelaktige egenskapen at TV og video kan lagres på harddisken og derfra brennes på DVD.

Dessverre slår den gamle regelen om at intet er så godt at det ikke er galt for noe, gjennom også her. Microsoft har nemlig lagt inn kopibeskyttelse. Opprinnelig var tanken at filmer og TV-programmer skulle krypteres underveis til harddisken, slik at de bare kunne spilles av på PC-en der kopieringen skjedde - uavhengig av om man spilte av direkte fra harddisken eller på en hjemmebrent DVD.

Det skulle altså ikke være mulig å brenne DVD-er som så skulle kunne fordeles til slekt og venner, eller spilles av på DVD-spilleren hos mor. Motivet for denne løsningen: Tekkes Hollywood, slik at det ville bli et stort marked for blant annet forespurt video ("video on demand") rettet mot XP Media Center PC-er, uten frykt for piratkopiering.

Les også:


Onsdag ble det meldt at Microsoft ville trekke tilbake ordningen, og heller hive seg på en annen form for kopibeskyttelse, kjent som Copy Generation Management System eller CGMS.

Dette er en ordning som går ut på at kringkastere av TV-programmer og forespurt video kan velge mellom tre ulike nivåer i kopibeskyttelsen: Fri kopiering, én kopi tillatt, og ingen kopiering.

Ifølge Los Angeles Times vil Microsoft legge opp CGMS i XP Media Center etter følgende regler: Programmer merket "ingen kopiering" eller "én kopi tillatt" vil kunne kopieres til harddisk i kryptert form som hindrer videre kopiering, slik at man bare vil kunne spille av på samme PC som der kopien ble laget.

Programmer merket "fri kopiering" vil kunne kopieres til andre lagre, for eksempel brennes på DVD. Men også her er det en begrensning. Det første året vil lagringsformatet være Windows-spesifikk, slik at man stadig vil være avhengig av å spille av på en XP Media Center-PC. Først om et års tid vil det foreligge programvare som gjør det mulig å brenne fra XP Media Center til et format som kan leses av vanlige DVD-spillere.

Med denne løsningen har Microsoft prestert å få alle parter mot seg.

Brukerme er fortsatt sure, fordi CGMS gjør det umulig å ta kopier til fri personlig bruk, og spille av opptakene selv om den opprinnelige harddisken skulle gå tapt.

Hollywood er også sur, fordi Microsoft ikke sperrer for all kopiering av materiale merket med CGMS-nivået "ingen kopiering". Når man laget CGMS, var det slett ikke meningen å tillate opptak på en harddisk. Men med CGMS-implementasjonen som nå er skissert for XP Media Center, vil nettopp det bli mulig. I stedet for å måtte betale hver gang man ser på en forespurt film, kan man betale én gang, og snyte Hollywood for betalingen hver gang man henter opp harddiskens krypterte kopi.

Lanseringen av XP Media Center-PC-er blir ytterligere komplisert av det forholdet at et stort antall maskiner allerede er produsert og ladet med den opprinnelige kopibeskyttelsen. Hva slags framtid disse har, er høyst diskutabel, dersom de må oppgraderes til den nyeste kopibeskyttelsen før de kan gå videre til markedet.

Forhåndsblesten vil kunne utnyttes av Sony, som på noen markeder selger en Vaio-modell med tilsvarende funksjonalitet som XP Media Center, men basert på Windows XP og ribbet for enhver form for kopibeskyttelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.