BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hollywood standardiserer digital kino

De sju største filmselskapene i Hollywood er blitt enige om tekniske standarder for digital filmprojisering.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. sep. 2004 - 12:09

Industrigruppen Digital Cinema Initiatives (DCI), som har medlemmer fra de sju største filmselskapene i Hollywood, har etter flere år med uenighet kommet fram til tekniske standarder for digital filmprojisering. Dette skriver Wall Street Journal.

Detaljer om slik som testing av samspillevne mellom ulike distribusjoner og projiseringssystemer vil bli klare i løpet av det neste året.

Enigheten fjerner et viktig hinder for en mye forsinket plan om å vise kinofilm uten bruk av kopierte filmruller. Standardisering åpner også for videreutvikling av digitale projektorer. Slik utstyr koster i dag mer enn 750.000 kroner per lerret. Det er dog ventet at prisen vil synke etter hvert som flere blir laget.

Den store fordelen med digital projisering er at filmselskapene slipper å lage mange kopier av filmrullene. Bare i USA regner man med at filmbransjen betaler mer enn én milliard dollar i året i distribusjonskostnader. Med digital distribusjon, håper filmstudioene på at de kan sende krypterte kopier av filmene direkte til kinoene over Internett. Kinoene selv ønsker å ta i bruk den nye teknologien for bedre å kunne konkurrere med høyoppløst film på de kommende DVD-lignende formatene Blu-ray Disc og HD DVD.

Hvem som skal betale for dette, er fortsatt et åpent spørsmål. Ifølge Wall Street Journal mener kinoene at filmselskapene bør betale, siden det er de som sparer mest penger på dette. Filmselskapene mener derimot at kinoene bør betale, siden publikum vil bli mindre hvis de ikke oppgraderer til den ny teknologien.

Et dokument som beskriver standardene, DCI Technical Specification Version 5, vil bli gjort tilgjengelig den 30. september i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.