JUSS OG SAMFUNN

Hollywood tapte mot nettselskap

Kan ikke klandres for kundenes torrent-nedlasting.

Filmbransjen tapte saken mot et australsk nettselskap som ikke vil hindre kundene i å laste ned opphavsrettighetsbeskyttet materiale.
Filmbransjen tapte saken mot et australsk nettselskap som ikke vil hindre kundene i å laste ned opphavsrettighetsbeskyttet materiale. Bilde: Sörn/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
4. feb. 2010 - 13:52

Hollywoods største filmselskaper tapte i dag en prinsipielt viktig sak mot en australsk nettleverandør. Det skriver Sydney Morning Herald.

Nettselskapet iiNet var stevnet for å ikke har gjort nok for å hindre ulovlig nedlasting av opphavsrettighetsbeskyttet innhold.

En australsk domstol finner det bevist at selskapet vet at kundene driver ulovlig fildeling, og at de ikke gjør noe for å stoppe slik virksomhet. Det trenger de heller ikke, ifølge kjennelsen.

Dommeren kom nemlig frem til at bittorrent-teknologien muliggjør ulovlig fildeling, men at iiNet ikke har kontroll over dette systemet.

- iiNet kan ikke lastes for at kundene laster ned filer ulovlig med BitTorrent. Loven pålegger ingen å beskytte andre personers opphavsrett, mente dommeren, ifølge Sydney Morning Herald.

Nettselskapet uttrykker ifølge avisen glede over dommen, men understreker at det aldri har vært deres hensikt å støtte eller oppfordre til ulovlig fildeling.

En talsperson for filmbransjen sier at avgjørelsen er et stort tilbakeslag for de 50.000 personene som er ansatt i australsk filmindustri.

Bransjen var i denne saken representert ved kjente Hollywood-selskaper som blant annet Universal, Warner, Paramount, Sony Pictures Entertainment, Disney og 20th Century Fox.

Filmselskapene skal ha leid inn etterforskere som overvåket bittorrent-trafikk i nettverket til iiNet i drøyt ett år.

Da iiNet ikke gikk med på å advare eller sperre nettilgangen til mistenkte fildere, saksøkte de nettleverandøren for å ha lagt til rette for brudd på opphavsretten. Men tapte altså.

Effektivt

Bittorrent-teknologien har vist seg svært effektiv for å distribuere store filer blant mange brukere, og selv om mange forbinder løsningen med ulovlig fildeling, er teknologien like nyttig for distribusjon av lovlig innhold.

Rettighetshavere verden over forsøker å ansvarliggjøre nettleverandører for kundenes ulovlige fildeling. I Norge ville platebransjen stoppe Telenor-kunders tilgang til den kjente fildelingstjenesten Pirate Bay, men fikk ikke gjennomslag i retten.

Filmbransjen jakter også vedkommende som la ut en kopi av kinosukessen Max Manus. Her har retten i to instanser holdt kjennelsen som kan avsløre personens identitet hemmelig. I dag ble det kjent at saken skal opp for Høyesterett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Les mer
Tre jobbtilbud 10 måneder før masteravslutning!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra