JUSS OG SAMFUNN

Hollywood tapte mot nettselskap

Kan ikke klandres for kundenes torrent-nedlasting.

Filmbransjen tapte saken mot et australsk nettselskap som ikke vil hindre kundene i å laste ned opphavsrettighetsbeskyttet materiale.
Filmbransjen tapte saken mot et australsk nettselskap som ikke vil hindre kundene i å laste ned opphavsrettighetsbeskyttet materiale. Bilde: Sörn/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
4. feb. 2010 - 13:52

Hollywoods største filmselskaper tapte i dag en prinsipielt viktig sak mot en australsk nettleverandør. Det skriver Sydney Morning Herald.

Nettselskapet iiNet var stevnet for å ikke har gjort nok for å hindre ulovlig nedlasting av opphavsrettighetsbeskyttet innhold.

En australsk domstol finner det bevist at selskapet vet at kundene driver ulovlig fildeling, og at de ikke gjør noe for å stoppe slik virksomhet. Det trenger de heller ikke, ifølge kjennelsen.

Dommeren kom nemlig frem til at bittorrent-teknologien muliggjør ulovlig fildeling, men at iiNet ikke har kontroll over dette systemet.

- iiNet kan ikke lastes for at kundene laster ned filer ulovlig med BitTorrent. Loven pålegger ingen å beskytte andre personers opphavsrett, mente dommeren, ifølge Sydney Morning Herald.

Nettselskapet uttrykker ifølge avisen glede over dommen, men understreker at det aldri har vært deres hensikt å støtte eller oppfordre til ulovlig fildeling.

En talsperson for filmbransjen sier at avgjørelsen er et stort tilbakeslag for de 50.000 personene som er ansatt i australsk filmindustri.

Bransjen var i denne saken representert ved kjente Hollywood-selskaper som blant annet Universal, Warner, Paramount, Sony Pictures Entertainment, Disney og 20th Century Fox.

Filmselskapene skal ha leid inn etterforskere som overvåket bittorrent-trafikk i nettverket til iiNet i drøyt ett år.

Da iiNet ikke gikk med på å advare eller sperre nettilgangen til mistenkte fildere, saksøkte de nettleverandøren for å ha lagt til rette for brudd på opphavsretten. Men tapte altså.

Effektivt

Bittorrent-teknologien har vist seg svært effektiv for å distribuere store filer blant mange brukere, og selv om mange forbinder løsningen med ulovlig fildeling, er teknologien like nyttig for distribusjon av lovlig innhold.

Rettighetshavere verden over forsøker å ansvarliggjøre nettleverandører for kundenes ulovlige fildeling. I Norge ville platebransjen stoppe Telenor-kunders tilgang til den kjente fildelingstjenesten Pirate Bay, men fikk ikke gjennomslag i retten.

Filmbransjen jakter også vedkommende som la ut en kopi av kinosukessen Max Manus. Her har retten i to instanser holdt kjennelsen som kan avsløre personens identitet hemmelig. I dag ble det kjent at saken skal opp for Høyesterett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.