Hollywood truer norske Jon (15) med rettssak

Filmindustrien i Hollywood bruker "scientologimetoder" for å kneble norske Jon Johansens hjemmeside. Gutten har allerede gitt etter for presset, og fjernet innholdet industrien fant kontroversielt.

Filmindustrien i Hollywood bruker "scientologimetoder" for å kneble norske Jon Johansens hjemmeside. Gutten har allerede gitt etter for presset, og fjernet innholdet industrien fant kontroversielt.

Den amerikanske filmindustrien er på hugget etter at en norsk utviklergruppe nylig knekte DVD-krypteringen. Det er fortsatt uvisst om det går mot rettssak eller ikke.

Det var i forrige uke Wired News bragte nyheten om en norsk gruppe på tre utviklere som har funnet en metode å knekke krypteringen av data på DVD-plater. Metoden er bygget inn i programmet DeCSS som gjør det mulig å kopiere en DVD-plate med film over på et lagringsmedium.
Les tidligere sak i digi.no her:
Nordmenn knekte DVD-koden
DVD-produsentene har hittil skrytt av sin uovertrufne sikkerhet og DVD (Digital Versatile Disc) har vært ansett som svært vanskelig å kopiere. Når noen nå har knekt koden, innebærer dette at den internasjonale filmindustrien frykter konsekvensene med milliontap på grunn av muligheter for piratkopiering.


I forbindelse med den norske DVD-knekkingen har den amerikanske organisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA) bestemt seg for å gå etter de nett-tjenestene som tilbyr programmet. Dermed kontaktet de det norske advokatfirmaet Simonsen & Musæus som fikk i oppdrag å undersøke forholdene.

Det innebar at advokat Espen Tøndel tok kontakt med gruppen som sto bak tjenesten der programmet lå tilgjengelig og ba dem stenge pekeren. 15-åringen gjorde dette ganske umiddelbart.

- Vi henvendte oss bare til en norsk site. Det viste seg at det er faren til 15-åringen som driver en kommersiell nett-tjeneste på adressen, og sønnen har en webside under denne. De har jo hatt stor trafikk (20.000 brukere siden 6. november - red.anm.), og det er jo mulig at faren kan selge nett-tjenesten for en anseelig sum, sier advokaten lattermildt. Han opplevde selv at advokatfirmaet fikk 300 mail bare i går og måtte tilkalle Compaq for hjelp.

Tønder sier at det ikke er avklart om hva som skjer videre etter at pekeren nå er fjernet. Han vil prøve å gi noe svar på om det har noe å si hvor lenge lenken til programmet lå offentlig ute på world wide web.

- Vi vurderer alle forhold og skal komme med en innstilling til MPAA etter hvert. Jeg vil ikke si noe nærmere om hva vi går for, sier advokaten til digi.no.

Medlemmene av MPAA er ingen smågutter: Walt Disney, Sony Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Twentieth Century Fox, Universal Studios og Warner Bros. er medlemmer av organisasjonen.

Ifølge 15 åringen selv skal han ha blitt kontaktet av advokatfirmaet og bedt om å fjerne pekeren. "Jeg vet meget godt at de ikke vil vinne en rettssak, men de kan lage en masse bråk om dette. Jeg har simpelthen ikke tid eller penger til å gå i konfrontasjon med disse menneskene", skriver Jon Johansen på sine hjemmesider.

Johansen presiserte i forrige uke at han og gruppen som han representerer (MoRE) ikke støtter piratkopiering. Målet med programmet DeCSS har ikke vært piratvirksomhet, men å gjøre det mulig å sikkerhetskopiere filminnholdet. Les MoRE og Jon Johansens innvendinger:


Støtter ikke piratkopiering
Derfor skriver han da også på hjemmesidene sine at de som vil bruke programmet for lovlige formål, kan prøve søkemotoren AltaVista "hvor du kanskje vil finne en hyggelig gave fra MoRE".

Han oppfordrer videre at nettbrukerne, som vil vise sin misnøye overfor slike trusler, må sende filmaktørene en mail med meninger (men uten å spamme eller bombe dem).

En annen aktør som også har fått føle industriens vrede i en parallell sak, er nettstedet DVDUtils.com. De fjernet sin peker den 7. november etter press fra 11 internasjonale filmprodusenter og distribusjonsselskaper. Denne nettaktøren fjernet også instruksene på hvordan man kunne bryte krypteringskoder på DVD.
Til toppen