JUSS OG SAMFUNN

Hollywood truer norske Jon (15) med rettssak

Filmindustrien i Hollywood bruker "scientologimetoder" for å kneble norske Jon Johansens hjemmeside. Gutten har allerede gitt etter for presset, og fjernet innholdet industrien fant kontroversielt.

Herman Berg
11. nov. 1999 - 12:13


Wired NewsDeCSS
Les tidligere sak i digi.no her:
Nordmenn knekte DVD-koden


I forbindelse med den norske DVD-knekkingen har den amerikanske organisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA) bestemt seg for å gå etter de nett-tjenestene som tilbyr programmet. Dermed kontaktet de det norske advokatfirmaet Simonsen & Musæus som fikk i oppdrag å undersøke forholdene.

Det innebar at advokat Espen Tøndel tok kontakt med gruppen som sto bak tjenesten der programmet lå tilgjengelig og ba dem stenge pekeren. 15-åringen gjorde dette ganske umiddelbart.

- Vi henvendte oss bare til en norsk site. Det viste seg at det er faren til 15-åringen som driver en kommersiell nett-tjeneste på adressen, og sønnen har en webside under denne. De har jo hatt stor trafikk (20.000 brukere siden 6. november - red.anm.), og det er jo mulig at faren kan selge nett-tjenesten for en anseelig sum, sier advokaten lattermildt. Han opplevde selv at advokatfirmaet fikk 300 mail bare i går og måtte tilkalle Compaq for hjelp.

Tønder sier at det ikke er avklart om hva som skjer videre etter at pekeren nå er fjernet. Han vil prøve å gi noe svar på om det har noe å si hvor lenge lenken til programmet lå offentlig ute på world wide web.

- Vi vurderer alle forhold og skal komme med en innstilling til MPAA etter hvert. Jeg vil ikke si noe nærmere om hva vi går for, sier advokaten til digi.no.

Medlemmene av MPAA er ingen smågutter: Walt Disney, Sony Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount Pictures, Twentieth Century Fox, Universal Studios og Warner Bros. er medlemmer av organisasjonen.

Ifølge 15 åringen selv skal han ha blitt kontaktet av advokatfirmaet og bedt om å fjerne pekeren. "Jeg vet meget godt at de ikke vil vinne en rettssak, men de kan lage en masse bråk om dette. Jeg har simpelthen ikke tid eller penger til å gå i konfrontasjon med disse menneskene", skriver Jon Johansen på sine hjemmesider.

Johansen presiserte i forrige uke at han og gruppen som han representerer (MoRE) ikke støtter piratkopiering. Målet med programmet DeCSS har ikke vært piratvirksomhet, men å gjøre det mulig å sikkerhetskopiere filminnholdet. Les MoRE og Jon Johansens innvendinger:


Støtter ikke piratkopiering




DVDUtils.com
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.