Hollywood vil la deg brenne DVD-ene selv

Hollywood vil la deg brenne DVD-ene selv

De store filmselskapene har godkjent en egen plattform for nedlasting og hjemmebrenning av DVD-film.

Sonic Solutions lanserte i går Qflix, et lisensierings- og sertifiseringsprogram som i større grad enn tidligere løsninger skal åpne for lovlig, sikker og pålitelig brenning av videoinnhold på DVD-er som kan spilles av på vanlige DVD-spillere og HD-spillere.

Platene skal kunne brennes på brukerens brenner eller i automater i ulike butikker. I automatene vil filmene kunne være nedlastet på forhånd. Det er bare et spørsmål om lagringskapasitet.

Mange av filmselskapene ønsker nye og bedre måter å få lagt ut hele katalogen sin ut for salg. De fleste fysiske DVD-forhandlere har ikke plass til mer enn en brøkdel av utvalget, men heller ikke nettbutikkene ønsker å ha for stort lager.

Platene som brennes, vil i likhet med mange vanlige DVD-filmer være CSS-kryptert (Content Scramble System), en avspillingssperre som hindrer film å bli spilt av på ikke-autoriserte avspillere. CSS-teknologien var sentral i den norske «DVD-Jon-saken». Men filmselskapene vil kunne legge på mer avanserte DRM-løsninger, blant annet for å begrense antallet kopier brukerne får lage.

Det mest spesielle med Qflix-teknologien er at brukerne er nødt til å bruke Qflix-sertifiserte produkter hele veien.

Dette gjelder DVD-platene det brennes til, DVD-brenneren og programvaren. Teknologien vil lisensieres ut til eierne av innholdet, tjenestetilbydere, samt til produsenter av lagringsmedier, DVD-brennere, set-topbokser og programvare.

Foreløpig er det kjent at det vil bli tilbudt Qflix-sertifiserte DVD-plater av merket Verbatim, samt en USB-brenner fra Plextor. Enkelte eksisterende Plextor-brennere skal også kunne få støtte for Qflix gjennom en nedlastbar firmware-oppdatering.

På tjenestesiden støttes Qflix av blant annet Movielink.

Sonic skal ha brukt tre år på å utvikle løsningen, som er basert på selskapets DVD On Demand, samt på å overtale filmselskapene til å støtte den.

Hva tjenestene vil koste, er ikke blitt kunngjort, men tanken om å utplassere brenneautomater er interessant, hvis prisen er lav nok. Prisene må selvfølgelig ta hensyn til de ulempene denne løsningen påfører kundene i forhold til vanlig salg av film på DVD.

Også hjemmebrenningsløsningen kan med riktig pris være interessant, i hvert fall hvis den får støtte av flere leverandøren av plater, brennere og programvare enn i dag.

Til toppen