Hollywoods egne bak piratkopiering

Twentieth Century Fox var infiltrert av en "warez" gruppe som solgte piratkopierte filmer.

Twentieth Century Fox var infiltrert av en "warez" gruppe som solgte piratkopierte filmer.

Føderale myndigheter i USA etterforsker ansatte hos filmprodusenten Twentieth Century Fox. De er mistenkt for ulovlig kopiering av filmer, programvare og annet opphavsrettsbeskyttet materiale, og for organisert omsetning av piratkopierte filmer. Det skal dreie seg om en håndfull av selskapets 1800 ansatte.

De utro tjenerne skal ha skaffet seg tilgang til filmer fra Fox og andre filmstudioer i Hollywood.

Ifølge Hollywood-nettstedet Variety.com sentrerer etterforskningen seg rundt to navngitte IT-ansatte som begge skal være oppsagt. Nettstedet har ikke vært i stand til å innhente kommentarer fra dem. Politidokumenter om ransakingen av hjemmet til den antatte hovedpersonen, Lisa Yamamoto, er lagt ut på et annet nettsted, Thesmokinggun.com.

At gruppen ble oppdaget, skyldes en tilfeldighet. I november i fjor fikk alle Fox-ansatte en anonym e-post med følsomme opplysninger om lønns- og arbeidsforholdene til flere hundre kolleger i kabelselskapene FX og Fox Sports. Ledelsen iverksatte en intern granskning, og oppdaget en server med ulovlig materiale, blant annet 14 filmer. De som hadde tilgang til serveren ble satt under overvåkning. Det avslørte Yamamotos forbindelse med en warez-gruppe – altså en gruppe spesialisert i piratkopiering. Skjerpet overvåkning av Yamamotos e-post og nedlastinger til sin hjemmemaskin skaffet etterforskerne i Secret Service tilstrekkelig bevismateriale til å begrunne en ransaking. I februar ble Yamamotos hjemme-PC-er og lagringsutstyr beslaglagt.

Verken Yamamoto eller den ansvarlige for den aktuelle serveren, Kevin Sarna, er formelt siktet. I en offisiell uttalelse sier Fox at de har "null toleranse for piratkopiering" og at de føler seg "dypt krenket over at individer i vårt eget selskap ikke bare oppførte seg slik, men i tillegg utnyttet vår teknologi". Selskapet lover at Yamamoto og Sarna og eventuelle medsammensvorne skal straffeforfølges.

Saken avslører at film- og musikkbransjen kanskje kan tjene vel så mye på å skjerpe den interne IT-sikkerheten som på å forfølge brukere i sitt korstog mot piratkopiering.

Til toppen