Holocaust-ofre kan søke tapte verdier på web

Simon Wiesenthal-senteret har fått en oversikt over 1500 frosne sveitsiske bankkonti, som er gjort søkbar på web.

Simon Wiesenthal-senteret har fått en oversikt over 1500 frosne sveitsiske bankkonti, som er gjort søkbar på web.

Det dreier seg i første omgang om 1640 navn på konti i Schweizerische Bankverein (Société de Banque Suisse eller Swiss Bank Corporation). Navnene er lagt ut i en søkbar database på http://www.wiesenthal.com/swiss/index.htm>Simon Wiesenthal-senterets websted. Hvis du finner en slektning i databasen, oppfordres du til å fylle ut et eget interaktivt skjema på webstedet, slik at du blir med på erstatningssøksmålet.

Rabbiner Marvin Hier er ansvarlig for tjenesten. Han sier til Agence France-Presse at to andre større sveitsiske banker, Schweizerische Bankgesellschaft (Union de Banques Suisses eller Union Bank of Switzerland) og Crédit Suisse også har latt seg presse til å frigi en tilsvarende oversikt, og at disse konti vil bli lagt ut på webstedet så snart de foreligger.

Hier legger til at bankene alltid har hatt full oversikt over navnene på konti-innehaverne, men at de aldri har løftet en finger for å prøve å komme i kontakt med etterlatte.

5. februar opprettet de viktigste sveitsiske bankene et fond på 100 millioner CHF (over 450 millioner NOK) til Holocaust-ofre, samtidig som de opprettholdt påstander om at uberørte konti fra krigens dager bare inneholdt 40 millioner CHF, etter både jøder og andre. Simon Wiesenthal-senteret mener midlene som Holocaust-etterlatte har krav på kan være opptil 30 milliarder USD (200 milliarder NOK, eller 44 milliarder CHF).

Til toppen