Hondas robot gjør kelneren arbeidsløs

Den nyeste utgaven av Honda Asimo samarbeider parvis og har lært seg å servere.

Hondas robot gjør kelneren arbeidsløs

Den nyeste utgaven av Honda Asimo samarbeider parvis og har lært seg å servere.

Bilprodusenten Honda viste tirsdag en oppgradert variant av sin hjemmerobot Asimo. Den første utgaven ble laget i 2000, og er siden blitt kontinuerlig forbedret.

Størrelsen og utseendet til Asimo har endret seg lite på sju år: Den er 130 centimeter høy, og ser ut som et barn i romdrakt.

Den siste forbedringen går ut på at den er blitt flinkere til å servere, den har lært seg mer høflighet, den kan samarbeide to og to, og den vet at den skal gå til laderen sin når den merker at batteriene er i ferd med å gå ut.

Demonstrasjonen tirsdag viste blant annet hvordan to Asimoer samarbeider for å servere og rydde i en kafeteria, og hvordan de viker for mennesker som de støter på i trange korridorer.

Samarbeidsevnen bygger på et nytt system for kommunikasjon mellom robotene.

Høfligheten gjenspeiler arbeid for å forutse hvordan folk vil komme til å bevege seg, ut fra en kort – gjerne svært kort – observasjonsperiode.

Honda ser for seg at disse robotene vil kunne gjøre nytte for seg i en rekke forskjellige miljøer. I Japan er det blant annet stor tiltro til at roboter vil kunne avlaste omsorgstjenester overfor en stadig aldrende befolkning.

Honda har lagt ut en bildeserie fra Asimo-demonstrasjonen tidligere denne uken.

    Les også:

Til toppen