Hopper av jobb for å studere IT i København

Utvikler Joonas Kirsebom er blant de mange som velger å ta høyere IT-utdannelse.

Hopper av jobb for å studere IT i København

Utvikler Joonas Kirsebom er blant de mange som velger å ta høyere IT-utdannelse.

IT-bransjen lider på mangel av arbeidskraft, og det er stor konkurranse om den riktige kandidaten.

Derfor betaler IT-bedrifter villig for den riktige kandidaten, og IT-folk med master er lønnsvinnere.

En fersk undersøkelse gjort blant 2.245 nyutdannede på bachelor- og masternivå fra Handelshøyskolen BIs arbeids-markedsundersøkelse viser at nyutdannede Master of Science-kandidater får 46.000 kroner mer i begynnerlønn enn nyutdannede bachelorkandidater.

Masterkandidatene har en gjennomsnittlig begynnerlønn på 427.000 kroner, mens bachelorkandidatenes begynnerlønn er på 381.000 kroner, inkludert tilleggs- og bonusordninger. Det er en forskjell på 12,1 prosent.

Dette er en av grunnene til at utvikler Joonas Kirsebom (25) ikke er redd for å si opp en fast jobb for å studere videre.

I dag starter han opp med en mastergrad på IT-Universitetet i København. Han har fra før bachelor i datafag fra Høgskolen i Oslo (HiO). I tillegg har han jobbet to år som utvikler i Aller Internett, der han han vært en av de ansvarlige for utvikling av selskapets mange nettaviser, blant annet digi.no.

Som utvikler i et stramt arbeidsmarked med erfaring på både PHP, Java, HTML og XML, har Kirsebom mer enn nok å slå i bordet med for å få en interessant jobb og lønn. Ifølge markedssjef Adil Osmani i Rubrikk.no var det i juni hele 1.047 ledige utvikler-stillinger i Norge. Det er 24 posent mer enn da han gjorde en tilsvarende sjekk i mars i år.

Men Kirsebom vil videre og og har valgt en mastergrad i e-business på IT-Universitetet i København.

IT-Universitetet i København har hatt en jevn vekst i antall studenter for hvert år de siste fem årene, og satte ny rekord med 296 personer som kan kalle seg cand.it.

- Jeg har alltid interessert meg for IT og økonomi. På masterstudiet vil jeg kunne fordype meg i økonomi og med min bakgrunn får jeg avskrevet en del IT-fag, forteller han til digi.no.

Kirsebom har vurdert et tilsvarende studie i Stavanger, men valget falt til slutt på København.

- Jeg har både familie og kjæreste i København, så det er på ingen måte fremmed for meg. Jeg har heller ikke problemer med å forstå språket, ler han.

I tillegg mener Kirsebom det vil bli langt billigere å være student i København både i forhold til å bo og spise. Han og kjæresten har fått en treroms-leilighet til 6.000 kroner Nørrebro, en sentral bydel i København.

Forelesningene vil skje på dansk og engelsk.

Det er en fordel at masterstudie tar opp helt nye studenter Han synes det er en fordel at masterstudie tar opp helt nye studenter, og han er spent på å møte sine nye klassekamerater. Dette er nødvendigvis ikke bare IT-studenter, men kan like gjerne være økonomistudenter som velger å ta fordypning i IT.

Kirsebom er foreløpig usikker på hva han vil bruke utdanningen til, men er i ikke i tvil om at han vil få flere ben å stå på. Han utelukker ikke tanken om å starte opp med egen virksomhet.

I motsetning til mange høyskoler og universiteter som sliter med å trekke til seg kvinner, har IT-Universitetet i København helt andre erfaringer.

Dette er IT-Universitetes favoritter fordelt på jenter og gutter:

Jentenes topp tre IT-utdannelser:

  1. Digital design og kommunikasjon 58 prosent
  2. E-business 29 prosent
  3. Multimedieteknologi og spill 19 prosent

Mennenes topp tre IT-utdannelser

  1. Softwareutvikling 85 prosent
  2. Multimedieteknologi og spill 81 prosent
  3. E-business 71 prosent

    Les også:

Til toppen