Hør nettavisene på gratis telefon

Erfaringene hittil med Telefonavisa, der du ringer gratis for å høre nettavisene, er positive.

Erfaringene hittil med Telefonavisa, der du ringer gratis for å høre nettavisene, er positive.

Siden februar i år har man i Norge kunnet ringe Telefonavisa på gratisnummeret 800 58 600 for å høre nyhetene fra norske nettaviser i syntetisk tale. Siden mars er sju aviser med på ordningen: Adresseavisen, Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen, Nordlys, Stavanger Aftenblad og VG.

Telefonavisa er utviklet i samarbeid mellom Norges Blindeforbund, VoiceASP og Acapela Group, og nytter sistnevntes syntetiske tale «Kari». VoiceASP skal bruke den samme Kari for talegrensesnittet til den offentlige tjenesteportalen MinSide.

    Les også:

– Den store fordelen med Telefonavisa, sammenliknet med løsninger som krever PC, er at den er veldig mye enklere å bruke, sier prosjektleder Arild Øyan i Blindeforbundet til digi.no. – Det er en mye lavere terskel, og det er langt enklere å navigere seg fram til det man er interessert.

Tjenesten må tilrettelegges spesielt for hver nettavis. Kostnadene hittil har vært dekket av Blindeforbundets forskningsfond og spesielle prosjektmidler.

– Responsen har variert, avhengig av markedsføringen, sier Øyan. – Gjennomsnittlig har vi ligget på 300 til 400 oppringninger i måneden. Det er noen få veldig faste brukere.

Tilbakemeldingene Øyan har fått, går først og fremst ut på at alle ønsker flere lokale nyheter, særlig dem som ikke bor der de kommer fra, og derfor ikke kan følge med på lokalradio og -tv.

Synshemmede Synnøve Nordeng i Barne- og familiedepartementet er blant dem som innimellom ringer Telefonavisa.

– Du kan velge mellom talestyring og tastestyring. Personlig foretrekker jeg tastekommandoene som jeg lærte meg gjennom «hjelp»-funksjonen, forklarer hun til digi.no.

Nordeng er stort sett fornøyd med den syntetiske talen.

– Du merker jo at den er kunstig. Nå er jeg vant til å bruke kunstig tale til daglig, fordi jeg jobber mye med data. Talen har god diksjon og artikulasjon. Den kunne vært mer effektiv i bruk, for eksempel hvis man kunne senke eller øke hastigheten.

Nytten, slik Nordeng ser det, er at hun får nyheter som ikke er på radio og tv.

– Den fanger opp de litt mindre nyhetene. Men jeg savner anmeldelser av for eksempel musikk og teater. Kanskje også litt flere kronikker.

Om tjenesten er enkel å bruke, er den også tidkrevende.

– Du må ha litt tid for å sette deg ned med tjenesten. Derfor må du fast telefon, der Telefonavisa er gratis. Ringer du fra mobil, løper tellerskrittene.

Til toppen