JUSS OG SAMFUNN

Horn tar Nettnemnda på alvor

Ved forrige korsvei var det vanskelig å få skikkelig gehør for et etisk råd på Internett. Nå gir kulturminister Ellen Horn sitt godkjenningsstempel på Nettnemnda til IKT-Norge.

Therese Werenskiold
9. feb. 2001 - 19:20

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge har de siste tre årene jobbet med etiske regler for Internett.

- Regjeringen ser svært positivt på at IKT-bransjen nå har etablert en nettnemnd. Det er viktig at bransjen selv tar ansvar for å regulere innhold på nett, sier kulturminister Ellen Horn.

I 1997 tok IKT-Norge initiativ til dannelsen av "Internett Etisk Råd", som skulle ta opp vanskelige saker som personvern, æresvern og konflikter i forbindelse med digitale medier. Problemet var ikke å vinne gehør for et slikt forslag, som de fleste syntes var positivt, men å få gjennomført arbeidet i praksis.

Rådet ble derfor liggende brakk en stund. Offisielt var grunnen akutt pengemangel.

I begynnelsen av januar i år ble det endelig klart at Statens Filmtilsyn ville bidra med friske midler gjennom en pott til arbeidet mot vold i bildemedier. Dermed kunne Internett Etisk Råd gjenoppstå, denne gangen under navnet Nettnemnda.

 
Nettnemnda skal gjøre det mulig for bransjen og publikum raskt å kunne løse problemer som kan oppstå ved regelbrudd på Internett. Nemnda skal blant annet kunne pålegge stenging av tjenester som ikke følger regelverket.
Kulturminister Ellen Horn
Ellen Horn.
 
Kulturdepartementet opplyser i en pressemelding at opprettelsen av Nettnemnda er i samsvar med EUs handlingsplan for sikrere bruk av Internett, som Norge deltar i gjennom EØS-avtalen.
 
Kulturminister Ellen Horn forteller at departementet har oppnevnt en ekspertgruppe som skal vurdere i hvilken grad straffelovens regler om redaktøransvar gjelder for nettbaserte tjenester og foreslå eventuelle lovendringer.
 
Mer om redaktøransvar på nett:
Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.