BEDRIFTSTEKNOLOGI

Høyere mobil utfart ligger langt frem

I dag gir gir faktisk Edge raskere sende-fart enn 3G og neste versjon av 3G løser ikke problemet.

15. nov. 2005 - 13:47

digi.no kunne tidligere i oktober avsløre at Edge-teknologien faktisk gir høyere overføringsfart når man skal sende data.

Hittil har all fokus vært på farten brukerne mottar data på og her er 3G overlegen med en fart på 250-350 kilobit per sekund. Edge gir en mottaksfart på maks 200 kb/s.

Men for mange er sendefarten like viktig og her er Edge faktisk dobbelt så raskt som 3G, påpekte Telenor overfor digi.no. Edge gir en ut/opplastningsfart på 120 kb/s. Begrensningen på 64 kb/s ligger både i dagens 3G-mobiler og i de norske 3G-nettene.

Dette rammer alle brukere som trenger å sende større datafiler, enten man er vanlige bruker som skal sende e-post med vedlegg eller man har mer spesialiserte jobber, for eksempel fotograf.

Hittil har mange trodd at løsningen het HSDPA, en teknikk som nå rulles ut i svenske 3G-nett. Men "D"-bokstaven i HSDPA står for download, påpeker forretningsutvikler i Telenor Nordic, Ric Brown, overfor digi.no.

HSDPA gjør ingen ting med sende-hastigheten og selv HSDPA ligger langt frem her i Norge. Telenor og Netcom er ikke ferdig med utbyggingen av første versjon.

Det er en annen teknikk som heter High Speed Packet Uplink Access (HSUPA) som gir en høyere sendehastighet og den ligger lengre frem i tid enn HSDPA, sier Brown til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.