Høyere oppløsning i Street View lar algoritmer lese millioner av gateskilt

En kamerabil fra Google Street View i Rådhusgata i Oslo i 2016. (Arkivfoto)
En kamerabil fra Google Street View i Rådhusgata i Oslo i 2016. (Arkivfoto) (Bilde: Paul Kleiven / NTB scanpix)

Googles Street View-biler har tatt omkring 80 milliarder bilder siden 2007. Nå får bilene den første store kameraoppdateringen på åtte år.

Oppgraderingen gir bedre oppløsning – og dermed en bedre opplevelse for den vanlige brukeren. Men enda mer sentralt er det at oppløsningen gjør det mulig for Googles bildekjenkjenningsalgoritmer å gjøre grundige analyser av det enorme bildematerialet, skriver Wired

Gjør det mulig å svare på «vage» spørsmål fra brukerne

Bilder fra rundt 16 millioner kilometer inneholder millioner med gateskilt og butikkskilter. Hvis all denne informasjonen avleses og indekseres av algoritmer, kan Google plutselig svare på spørsmål som inneholder ekstremt lite informasjon – som for eksempel «Hva er navnet på den røde kirken på hjørnet». 

– Dette er spørsmål vi kun kan besvare hvis vi har rikere og dypere informasjon, forklarer Jen Fitzpatrick, viseadministrerende direktør for selskapets kartavdeling. 

– Folk kommer til oss hver dag med vanskeligere og dypere spørsmål, sier hun til Wired.

Teamet bak prosjektet satser på at algoritmene kan lære seg å gjenkjenne forskjellige typer butikker og restauranter, og dessuten avlese informasjon som åpningstider fra et butikkvindu. Med den typen informasjon kan Google ha svar på spørsmål som «Hvilken thai-restaurant har åpent i nærheten». 

De nye kameraene ble tatt i bruk av Google Street View-biler forrige måned. 

Denne artikkelen er levert av version2.dk

Kommentarer (11)

Kommentarer (11)
Til toppen