BEDRIFTSTEKNOLOGI

Høyesterett forkastet Microsofts siste anke

Som ventet forkastet Høyesterett Microsofts siste anke, der selskapet hevdet at også skyldskjennelsen måtte avvises på grunn av dommerens partiskhet.

10. okt. 2001 - 08:13

I den komplisert ankeprosessen i saken mellom Microsoft og USAs justisdepartement, var Microsofts siste mulighet å overbevise høyesterett om at hele kjennelsen til dommer Thomas Penfield Jackson måtte forkastes på grunn av dommerens utilbørlige og partiske uttalelser til pressen.

Microsofts første anke til en lavere appellinstans ble delvis hørt. Dommer Jackson ble fjernet fra saken, og han kjennelse om straff - at Microsoft skulle deles i to - ble forkastet. Microsoft satte deretter i gang en prosedyre overfor høyesterett for å få omgjort appellinstansens kjennelse. Siste skanse var å be høyesterett slutte seg til påstanden om at Jacksons uttalelser til pressen, som fikk appellinstansen til å fjerne ham fra saken og kreve at prosessen fram til en kjennelse om straff skulle gjentas med en annen dommer, var så graverende at også skyldskjennelsen - som appellinstansen i all hovedsak opprettholdt - også måtte forkastes.

Høyesteretts avvisning av Microsofts siste anke var ventet. Nå rettes fokus mot saksgangen ledet av den nye dommeren, Colleen Kollar-Kotelly. Hun har gitt partene frist til fredag med å forhandle seg fram til et forlik. Greier de ikke det, vil hun utnevne en mekler. Fører ikke meklingen fram innen 2. november vil hun kreve at justisdepartementet og de 18 delstatene som står sammen med departementet, leverer en utredning innen 7. desember om hva slags straff de mener Microsoft bør få. Departementet har varslet at det ikke lenger vil kreve at Microsoft splittes. Siden straffetiltakene skal ta sikte på å gjenopprette konkurranse i bransjen, antar man at Windows XP vil rammes på en eller annen måte, siden det er opplagt at dette systemet viderefører Microsofts praksis ved å integrere applikasjoner der det fortsatt er konkurranse, inn i operativsystemet.

De egentlige straffehøringene starter 11. mars 2002.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.