UTDANNING

Høyre advarer mot universitets-spionasje

NTNU advares mot å ta inn for mange studenter og forskere fra enkelte land.
NTNU advares mot å ta inn for mange studenter og forskere fra enkelte land. Foto: Tuva Strøm Johannessen
26. feb. 2021 - 11:57

– NTNU bør begrense inntaket av stipendiater fra Kina, Iran, Russland og Pakistan, sier Høyres Hårek Elvenes. NTNU mener dyktighet trumfer nasjonalitet.

– Det er ganske alvorlig at så mange av stipendiatene med plass på NTNU, kommer fra Kina eller Iran. Det må settes et tak på antall studenter og forskere som kommer fra land som Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes til VG.

I den siste nasjonale trusselvurderingen peker Politiets sikkerhetstjeneste på at noen stater kan utnytte norske utdannings- og forskningsinstitusjoner til ulovlig kunnskapsoverføring.

Fire land pekes ut som de største truslene: Russland, Kina, Iran og Pakistan.

Dyktighet fremfor nasjonalitet

Rektor Anne Borg ved NTNU skriver i en epost til VG at universitetet leter etter de beste hodene uavhengig av hvilke land de kommer fra.

– Kina har over flere år vært en ønsket samarbeidsnasjon i regjeringens strategi for høyere utdannings- og forskningssamarbeid ( Panorama-strategien 2015-2020 ). Samtidig må vi innse at Kina fortsatt vil være en strategisk viktig partner på flere områder innenfor norsk forskning og utdanning, også for NTNU, skriver Borg.

Hun sier at om lag ti prosent av de utenlandske stipendiatene er fra Kina og Iran.

– Sovet på jobb

Frps Roy Steffensen reagerer kraftig på Høyre-Elvenes' utspill. Han peker på at han torsdag sto på Stortingets talerstol og advarte mot at regjeringen i en stortingsmelding legger opp til økt kunnskaps- og forskningssamarbeid med land som PST advarer mot, som Kina og Russland.

– Frp ble stående alene i merknader, hvor vi advarer sterkt, og hvor vi ber om at konkrete tiltak må settes inn, og hvor vi advarer om for mange studenter fra eksempelvis Kina allerede i dag. Frp fremmet sågar eget forslag om tettere og mer formalisert samarbeid mellom PST og akademia, sier Steffensen.

Høyre og Hårek Elvenes stemte imot.

– Dette går faktisk ikke an, og er en dønn uredelig måte å drive politikk på, sier han.

Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt, skriver Kripos-sjef Kristin Kvigne i en rapport om cyberkriminalitet.
Les også

Utropstegn ved KI i rapport om cyberkriminalitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.