JUSS OG SAMFUNN

Høyre satser på åpen kildekode og emnekart

Høyre lanserte fredag nye websider for hele partiorganisasjonen. Det er blitt tatt i bruk et fritt tilgjengelig publiseringssystem og en relativt ny standard for tilleggsinformasjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2003 - 14:38

Høyres nye nettløsning er basert på Zope (Z Object Publishing Environment), en modulbasert publiseringsløsning basert på åpen kildekode som brukes av blant andre US Navy og CBS. Konsept, design og interaksjonsdesign er laget av WM-datas team for brukergrensesnittutvikling (tidligere IconMedialab), mens Creuna har gjort utviklingen av sidene ved hjelp av Zope.

- Vi er glade for å kunne basere oss på teknologi som er utbredt på verdensbasis, som har totalt fravær av lisenskostnader og er fleksibel og svært skalerbar, sier Christian Wangberg, internettredaktør i Høyres Hovedorganisasjon, i en pressemelding.

Han forteller videre at problemet med mange websider i dag er at når du kommer inn på en sak, kommer du ikke naturlig videre etter å ha lest den.

Høyre har derfor tatt i bruk en ISO-standard som kalles Topic Maps, eller Emnekart på norsk. Emnekart er blitt beskrevet som "GPS for informasjonsuniverset", og er en standard for å beskrive kunnskapsstrukturer og assosiere dem med informasjonsressurser.

Emnekartene brukes på Høyres nettsted til å presentere brukeren en rekke veier videre med relevant tillegginformasjon.

- Hvis man for eksempel leser en artikkel om modernisering av offentlig sektor, vil systemet automatisk foreslå relevante politikere og politiske temaområder som gir brukeren nyttig merverdi, forteller Wangberg. På de nye sidene presenteres også rundt 80 politiske temaer, med talspersoner og en historikk over hva Høyre har gjort innenfor de politiske områdene de siste 10 årene.

Hele Høyres organisasjon bestående av fylkeslag, lokallag og sideorganisasjoner vil inngå i den nye løsningen, der lokale redaktører selv oppdaterer sin egen informasjon.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.