Høyreekstremister misbruker Berlingske

Et essay av en dansk professor trykt i den danske avisen Berlingske Tidende, er oversatt til tysk og publisert i det høyreekstremistiske nettmagasinet National Journal. Den danske avisen blir tatt til inntekt for høyreekstreme synspunkt, noe den misliker sterkt.

Den danske professor Christian Lindtner ved Universitetet i København skrev et essay som ble trykket i Berlingske Tidende 24. januar i år - uten kommentarer eller redaksjonell forklaring fra avisens side. Essayet blir slått stort opp i det høyreekstreme nettmagasinet National Journal, og man tar avisens trykking av essayet som uttrykk for støtte til synet som kommer fram der.

- National Journal skriver feilaktig at Berlingske Tidende tilslutter seg den "revisjon av historieskrivningen", som ifølge kampskriftet er nødvendig omkring Hitler-Tysklands jødeforfølgelser, sier sjefredaktør Anne E. Jensen til www.berlingske.dk.

Professor Lindtners syn ble bragt over en helside med overskriften "Holocaust i nytt lys", og Lindtner skrev blant annet at tyskerne ikke forfulgte jødene bare fordi de var jøder. Han gir i essayet også uttrykk for at han mener det slett ikke var meningen å drepe alle jødene.

- Jeg går ikke inn for å begrense ytringsfriheten, som man ser i visse andre land, blant annet Tyskland. Problemet med Lindtners essay var at det sto uimotsagt og uten redaksjonell forklaring, sier Jensen.

National Journal blir sendt ut fra Sussex i England til en amerikansk datamaskin som distribuerer videre til Internett.

Til toppen