RESULTATERFINANS

Høyt spill om toppdomener

Rolf Larsen tror på gullgruve, men risikerer å tape millioner av kroner.

Rolf Larsen og Cloudnames kjemper hardt for å få kloa i to toppnivådomener, men trenger penger for ikke å sitte igjen med svarteper.
Rolf Larsen og Cloudnames kjemper hardt for å få kloa i to toppnivådomener, men trenger penger for ikke å sitte igjen med svarteper.
26. nov. 2013 - 10:49

Akkurat nå foregår en neglebitende thriller om livsgrunnlaget og fremtiden til det norske oppstartsfirmaet.

Uten nødvendige rettigheter risikerer de mageplask og en formue rett i vasken. Men går det som Rolf Larsen og Cloudnames håper kan de ha skutt gullfuglen.

Målet er å sikre seg minst ett av de to generiske toppnivådomenene (gTLD) de søkte om i fjor, henholdsvis .cloud og .global. Bare søknadene kostet flere millioner kroner.

Men for å kunne leie ut registreringer og plass under disse toppdomenene, som er selskapets forretningsidé, må de først kjøpe ut konkurrentene som søkte samme navn.

Da trengs mange flere millioner kroner. Utfallet av en privatauksjon eller en auksjon i regi av nettorganet Icann er uviss, og taperen risikerer å sitte igjen med svarteper.

– Hittil har vi reist bortimot 30 millioner kroner fra egne rekker, hvorav storparten ble skutt inn i oktober i år. Jeg har spyttet inn litt under halvparten av kapitalen, og eier noe over 40 prosent av selskapet, sier Cloudnames-gründer Rolf Larsen til digi.no.

Den nest største aksjonæren er Nils Andresen (den litt mer ukjente broren til tobakksarving Johan H. Andresen), som Larsen beskriver som en god støttespiller gjennom mange år.

Trenger flere penger

For å lykkes har Cloudnames imidlertid beregnet at de trenger ytterligere 2,5 millioner dollar – drøyt 15 millioner kroner.

– Vi må hente ytterligere 2,5 millioner dollar for å ha nok til å sikre oss rettighetene, og selvsagt for å ha penger til å starte opp butikken.

Serieentreprenøren har startet et halvt dusin IT-selskaper, deriblant Riksnett, NetConnect og Active ISP. Trass sine 25 år i bransjen og et stort kontaktnett har Larsen ennå ikke lykkes med å reise den siste resten av pengene.

– Det har vært utrolig tungt å skaffe kapital i Norge. Det kommer nok av at dette er et veldig spesielt tema. De fleste (investorer) tenker programvare eller maskinvare når det gjelder IT, men dette er ingen av delene og faller litt mellom to stoler. Vi forsøker å fortelle at dette (toppnivådomenene) er mer som eiendomsutleie og rettigheter til varemerke.

Larsen er fortsatt på leting etter en «rik onkel» eller finansiell støttespiller, men nå i utlandet. Det har etter hvert blitt mange møter i London, samt i Frankrike der han bor for tiden.

Han er imidlertid optimist og håper på en snarlig løsning. Han ser på toppdomenene som en helt unik sjanse, kanskje blir det mange år før Icann åpner for nye søknader, kanskje har toget gått for alltid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.