Høytflygende Internett

SAS er først i Europa med telefontilgang for alle reisende. Det betyr også muligheter til å koble opp den bærbare PCen din på Internett mens du flyr.

SAS er først i Europa med telefontilgang for alle reisende. Det betyr også muligheter til å koble opp den bærbare PCen din på Internett mens du flyr.

Som første flyselskap i Europa, kan SAS tilby sine reisende muligheter for å bruke telefon mens de flyr. Det betyr faktisk at man allerede i dag kan plugge sin bærbare PC inn i armlenet på setet ditt og koble deg til Internett. Men systemet er i utgangspunktet myntet på tradisjonell telefoni, så vi snakker derfor om en oppkobling som vil få problemer med å konkurrere med et vanlig modem.

- Vi er godt i gang med å bygge ut telefontjenesten på flyene våre. I løpet av kort tid vil vi gjøre forbedringer på systemet, og til neste år vil Internett-bruk gå problemfritt og raskt, sier Wenche Halsen, pressetalskvinne i Scandinavian Airline Systems.

Bruk av telefonlinjer mens man flyr er foreløpig ikke for "vanlige" forbrukere. Med en pris på 30 kroner i minuttet, plasseres tjenesten godt innenfor kategorien "bedriftsmarkedet". - Det er klart at det ikke er alle som har behov for å alltid være tilgjengelig. Vi tilbyr denne tjenesten i første rekke til bruk i jobbsammenheng, sier Halsen. Delta Airlines i USA har en annen strategi. For 15 dollar (ca. NOK 100,-) kan man ha tilgang til Internett under hele flyturen. Og den prisen er oppnåelig for de aller fleste.

Et slikt system er uansett avhengig av at du har med deg din egen PC. Men neste generasjon av internettbruk mens du flyr er allerede utviklet. I USA, selvfølgelig. Selskapet Network Connection har allerede levert sitt digitale nettverk Airview til hundrevis av fly, melder CNN Interactive. Airview er kort fortalt en datamaskin som brukes som et interaktivt verktøy på flyene. Enhetene er montert på alle setene i flyet, og er koblet opp mot et lokalt nettverk. Systemet likner i innhold på tradisjonelle flymagasiner. Foreløpig er oppkobling mot andre nettverk, som for eksempel Internett eller fjernsynskanaler, ikke tilgjengelig, men i følge Network Connection er dette på vei.

Vi snakker ikke om noen liten investering for flyselskapene. Opp til 6.000 dollar per sete (ca. 36.000 kroner) må framskaffes for å installere Airview.

Til toppen