HP: 8-veis server for Java og tekniske brukere

Det går fire av HPs nye 8-veis Unix-servere rp7410 i en rack. Ytelsestester fremhever Java og tekniske applikasjoner.

Hewlett-Packard har lansert rp7410, en ny 8-veis prosessor Unix-server, som selskapet mener fyller et viktig tomrom i markedet for Unix-servere i mellomklassen. Aktuelle prosessorer er i dag PA-8700 i 650 MHz eller 750 MHz. Det tilbys et oppgraderingsprogram når maskinarkitekturen tilpasses kraftigere prosessorer i PA-Risc-familien eller Itanium.

Mange komponenter i maskinen er felles for den og storebror rp8400, noe HP mener bidrar til å gjøre begge til sikrere investeringer. HP har videre et oppgraderingsprogram som kan gi gode betingelser for den som vil bytte inn eldre HP-utstyr eller utstyr fra andre leverandører.

rp7410 har en høyde på 10 U, slik at det går opptil fire av den i en standard rack. Selskapet mener dette kvalifiserer til betegnelsen "tettpakket datakraft". Maskinen er kjørt gjennom standardtester som er gjengitt på Spec.org, og gjør det best innen Java-operasjoner og krevende teknologiske applikasjoner. Tallene tyder for eksempel på vesentlig bedre ytelse på disse feltene enn tilsvarende Risc-maskiner fra både Sun og IBM.

Operativsystemet er HP-UX11i. Maskinen er straks tilgjengelig, fra 81.000 euro og oppover.

Utover våren og i annet halvår, vil HP levere forskjellige former for partisjonering av rp7410. HP skiller mellom harde partisjoner, virtuelle partisjoner og ressurspartisjoner.

I forhold til rp7410 betyr hard partisjonering i hovedsak at maskinen kan deles i inntil to praktisk talt atskilte maskiner, som ikke kan påvirkes av feil i verken maskinvare eller programvare.

Virtuell partisjonering gjør at rp7410 kan deles opp i åtte virtuelle maskiner som er gjensidig upåvirket av programvare- eller operativsystemfeil hos hverandre.

Ressurspartisjonering innebærer at man kjører en egen "Process Resource Manager" som kan dynamisk fordele minne, prosessorkraft og båndbredde for inn- og utdata etter flere ulike prinsipper. Versjon 2 av HP-UX Workload Manager som kommer i juni, vil gjøre det mulig å automatisere denne dynamiske fordelingen etter forhåndsoppsatte regler.

Harde og ressurspartisjoner er tilgjengelige i dag. rp7410 vil få virtuell partisjonering i løpet av annet halvår.

Som alternativ til vanlig salg, vil HP tilby alternativer der man betaler for den datakraften man faktisk bruker. Forbruket overvåkes kontinuerlig, på samme måte som en strømmåler oppgir hvor mye elektrisk kraft som er brukt. Dette alternativet kan suppleres av en ordning med såkalte iCOD-prosessorer, for "instand capacity on demand". Det innebærer at ekstra prosessorer er fysisk tilstede når maskinen leveres, men aktiveres først - og betales - når brukeren trenger dem.

Til toppen