HP advarer trass gode kvartalstall

Hewlett-Packard gjorde det bedre i tredje kvartal enn ventet, men understreker selv en del urovekkende tegn.

Hewlett-Packard gjorde det bedre i tredje kvartal enn ventet, men understreker selv en del urovekkende tegn.

For fire uker siden, på grunnlag av en advarsel fra selskapet om at resultatet for tredje kvartal ville bli dårligere enn ventet, justerte analytikerne i First Call sin forventning til HPs kvartalsoverskudd per aksje ned fra 61 cents til 54 cents. Tallene for kvartalet fram til 31. juli, det tredje i HPs avvikende regnskapsår, viser et overskudd på 621 millioner dollar (mot 617 millioner i fjor) og en omsetningsvekst på fem prosent til 11 milliarder dollar.

Overskuddet per aksje ble som i samme kvartal i fjor: 58 cents.

Det analytikerne ikke hadde regnet med, var bedre styring med kostnader og høyere finansinntekter.

Bekymringen for framtida knytter seg til både interne og eksterne forhold. Ordreinngangen betegnes som svak - 10,5 milliarder dollar er bare én prosent over fjorårets tall - og ytterligere restrukturering vil kreve 100 millioner dollar i regnskapsårets siste kvartal.

Av eksterne forhold nevnes krisen i Asia og antatt dårligere økonomisk klima i Øst-Europa, Latin-Amerika og USA, der prispresset på både PC-er og skrivere er spesielt sterkt. Ordreinngangen i USA er på 5,4 milliarder dollar, én prosent under fjorårets nivå.

Analytikerne framhever at selskapet ser ut til å ha fått kontroll over sine driftskostnader for første gang på lenge, og forstår ikke helt hvorfor det har redusert sine mål for omsetningsvekst de fire kommende kvartaler, fra 15 prosent til mellom 8 og 12 prosent, siden det samtidig er varslet en rekke nye sterke produkter, blant annet skrivere.

Tallene ble offentliggjort etter børsens stengetid. Kursen økte først fra 52,75 til 55,25 dollar, for så å stabilisere seg på 54,50 dollar.

(Kilder: New York Times og Wall Street Journal)

Til toppen