RESULTATERFINANS

HP anbefales å kjøpe SAP

Argumentene for en sammenslåing er ikke nye, men de står stadig sterkere.

22. aug. 2011 - 10:49

I forrige uke ble det kjent at HP høyst sannsynlig vil kvitte seg med pc-divisjonen. Avdelingen som lager utstyr – mobiltelefoner og nettbrett – basert på webOS legges ned med øyeblikkelig virkning, og selve operativsystemet webOS ser ut til å avgå med døden.

HP avvikler med andre ord lavmarginproduksjon (pc-er) og, med unntak av skrivere, legger ned satsingen på forbruker-IT.

Samtidig kjøpte HP programvareselskapet Autonomy, en av hovedkonkurrentene til det nå Microsoft-eide Fast.

Etter oppkjøpet av EDS i 2009 har HP et solid fotfeste innen tjenester.

Til sammen tegner disse tiltakene et bilde av et selskap som refokuserer på bedriftsmarkedet med en blanding av maskinvare, lagring, driftsverktøy, tjenester samt søk og innholdsforvaltning.

Det som mangler for virkelig å kunne utfordre IBM, Oracle og Microsoft i dette markedet, påpeker analytiker Peter Yared i en kommentar publisert på Venture Beat, er verktøy for blant annet samarbeid og forretningsanalyse, samt en database – HP har ikke samme tilgang til Oracle som før – og mellomvare. Et utvalg forretningsapplikasjoner hadde også vært nyttig.

Konklusjonen gir seg selv: HPs partnerskap med SAP bør heves til en sammenslåing. HP bør kjøpe SAP, skriver Yared.

SAP har samarbeidsverktøyet StreamWork på høyde med Lotus, Sharepoint og Beehive. De har Business Objects med beslutningsstøtte og forretningsanalyse. De besitter databasen Sybase. De har mellomvare EAServer der Microsoft har .Net, Oracle har WebLogic og IBM WebSphere med mer.

Argumentene for at HP bør kjøpe SAP er ikke nye. Mange har påpekt den potensielle synergien i en sammenslåing, og framhevet hvordan HPs ansettelse av SAP-veteran Leo Apotheker som toppsjef i fjor høst kunne tolkes som et mulig første skritt.

Markedspolitisk er en sammenslåing også logisk: SAP og HP har begge et forhold til Oracle preget av krangel, ikke bare konkurranse.

I april opplevde SAPs to likestilte toppsjefer, Jim Hagemann Snabe og Bill McDermott at et felles intervju i Financial Times med et klart dementi av ryktene om et mulig HP-kjøp av SAP, ikke var nok til å stanse spekulasjonene.

Det blir interessant å se hvor lang tid partene nå trenger for å avvise anbefalingen til Yared.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.