HP avslører nyheter om Itanium-oppfølger

Hewlett-Packard har hjulpet Intel med å lage 64-bits-prosessoren Itanium. Itanium skuffer, men oppfølgeren blir utrolig, sier HP.

Hewlett-Packard har hjulpet Intel med å lage 64-bits-prosessoren Itanium. Itanium skuffer, men oppfølgeren blir utrolig, sier HP.

Intel har laget sin første 64-bits prosessor med hjelp fra Hewlett-Packard og deres eksperter på tung databehandling. HP sa tidlig at Merced, senere døpt Itanium, ikke ville bli så imponerende. Og selskapet fikk rett - blant annet fordi Itanium (bildet over) ble så forsinket. Ifølge Garner Group ble det bare solgt 2600 Itanium-utstyrte servere i verden i andre og tredje kvartal i fjor. I tillegg er det trolig solgt en del arbeidsstasjoner.


En 64-bits prosessor lar maskinen arbeide med svært store datamengder, noe som trengs for tunge servere og i oppgaver som for eksempel 3D-design.

Intel har sagt lite om neste 64-bits prosessor, som foreløpig lever under kodenavnet McKinley, men nå letter HP på sløret:

HPs Itanium-sjef Marc Botherel, røper at enkelte bedriftskunder allerede har fått testmaskiner med McKinley. Prosessoren kommer i vanlig salg i juni, skriver Cnet.

- Med mindre kretsbane-teknologi vil McKinley koste halvparten av Itanium, men gi dobbel ytelse, lover Botherel.

Holder HP og Intel disse løftene, kan IBM/Motorolas PowerPC og Suns UltraSPARC få tøff konkurranse.

Til toppen