RESULTATERFINANS

HP beholder pc-avdelingen likevel

– Riktig for kunder, partnere, aksjonærer og de ansatte, sier toppsjef Meg Whitman.

Ifølge HP-sjef Meg Whitman er pc-avdelingen ikke bare verdifull i seg selv, den bidrar også vesentlig til lønnsomheten i HPs øvrige virksomhet. (bakgrunnsbilde: Reuters)
Ifølge HP-sjef Meg Whitman er pc-avdelingen ikke bare verdifull i seg selv, den bidrar også vesentlig til lønnsomheten i HPs øvrige virksomhet. (bakgrunnsbilde: Reuters)

HP melder at de har gjennomført den varslede evalueringen av strategiske alternativer for selskapets pc-avdeling – kjent som PSG for «personal systems group» – og kommet fram til at enheten skal bestå som en del av HP.

Avgjørelsen gjør om på en beslutning fra august i år. Den bekrefter observasjoner gjort siden begynnelsen av oktober.

    Les også:

I august fortalte HP at styret hadde godkjent en plan for å evaluere strategiske alternativer for pc-divisjonen, enten ved å splitte virksomheten ut i et eget selskap, eller ved å selge den. Formuleringene gjorde det tydelig at poenget for HP var å slutte med pc-er, og bli mer lik IBM som solgte sin pc-avdeling til Lenovo i 2005.

En måned seinere, 22. september, ble det klart at det var full krise i HP, og at Leo Apotheker var på vei ut. Det ble fort bekreftet at styret hadde avsatt Apotheker, erstattet ham med tidligere Ebay-sjef Meg Whitman, og åpnet for å gjøre om på Apothekers viktigste avgjørelser.

Whitman gir denne forklaringen på hvorfor HP likevel vil beholde pc-avdelingen:

– HP har objektivt vurderte de strategiske, finansielle og operasjonelle følgene av å avvikle PSG. Etter denne analysen er det klart at det å beholde PSG innenfor HP er riktig for kunder og partnere, det er riktig for aksjonærene, og det er riktig for de ansatte. HP står fast ved PSG, og sammen er vi sterkere.

I pressemeldingen heter det videre:

– Den strategiske gjennomgangen dro veksler på eksperter på tvers av alle forretningsområder og funksjoner. Den datadrevne evalueringen avslørte at det er en dyptgripende integrasjon gjennom nøkkelområder som forsyningskjede, IT og innkjøp. Den påviste også hvor viktig PSG er for HPs portefølje av løsninger og for hele merkevarens verdi. Til slutt viste den også at kostnadene ved å bygge opp alt dette på nytt i et eget selskap vil overstige alle eventuelle fordeler med en atskillelse.

PSG står for en tredel av HPs samlede omsetning, og er verdens største pc-leverandør. Avdelingens marginer er lavere enn i alle andre av selskapets forretningsområder. I tillegg til pc-er, lager PSG nettbrett og smartmobiler.

– PSG er en nøkkeldel av HPs strategi for å levere høyere verdi og varige forbindelser med forbrukere, små og mellomstore bedrifter og store organisasjoner. HPs styre er overbevist om at PSG vil drive lønnsom vekst som del av en større helhet, og sette fart i løsninger fra andre av HPs forretningsområder, heter det til slutt i meldingen fra HP.

IBM økte lønnsomheten sin betraktelig etter å ha tatt motsatt avgjørelse for sju år siden. På det tidspunktet var de imidlertid langt fra så dominerende innen pc-er som HP er i dag.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.