BEDRIFTSTEKNOLOGI

HP bygger «darknet»

Skal hjelpe bedrifter med hemmelighold.

24. juli 2009 - 10:00

Behovet for å holde informasjon hemmelig øker stadig. Og i det siste har det oppstått et nytt problem: Forretningsreisende kan oppleve at den bærbare PC-en deres blir beslaglagt på flyplasser eller andre grenseoverganger. Dermed kan sensitiv og forretningskritisk informasjon havne i gale hender.

Myndighetspersoner i enkelte land med en slik praksis er ikke bestandig til å stole på, og det er en reell fare for at informasjonen blir videresolgt til en konkurrent. Alternativt kan informasjonen være kontraproduktiv for det aktuelle firmaet laptop-eieren representerer, dersom hans eller hennes selskap forhandler direkte med myndighetene.

Dette er betraktninger som HPs sikkerhetseksperter har gjort seg. Derfor presenterer gigantselskapet nå sikkerhetsløsningen Veiled (Tilslørt), som mest av alt minner om det skumle hackere og ikke minst fildelere på feil side av loven holder på med.

Det er imidlertid ikke noe skummelt med HPs løsning, selv om den uten tvil kan brukes til ulovlige formål også.

Rent teknisk dreier det seg om en såkalt darknet - et lukket, privat nett der bare deltakerne ser informasjonen som passerer mellom dem.

Det nye med HPs løsning er at den er browserbasert, og dermed kan tas fram og legges ned etter behov. Man kan med andre ord overføre informasjon gjennom sin vanlige nettleser, og slette alle spor etterpå. Dermed kan ingen tollfunksjonær eller politimann se hva som har foregått.

Teknikken brukes i dag primært av folk som deler opphavsbeskyttet musikk, video, spill og programvare ulovlig gjennom fildelingsnettverk. Slike systemer er utvilsomt en hodepine for både rettighethetshavere og myndigheter, og bidrar til at kampen mot ulovlig fildeling er vanskelig å vinne.

HP ser ifølge Information Week dette poenget, og vil følgelig ikke ta patent på eller ta betalt for det nye systemet sitt. Gjorde de det, ville de fort komme i en juridisk kattepine.

HP vil presentere darknet-løsningen sin på hackerkonferansen Black Hat, som åpner i Las Vegas denne helga.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.