HP/Compaq handler om å overleve

Forrester-analytiker Carl D. Howe har en noe annen tolkning av HPs oppkjøp av Compaq enn de fleste. Han mener det er nødvendig for at de to kjempene skal overleve.

Kursraset på Wall Street i går uttrykker markedets forventning om dårlig lønnsomhet den nærmeste framtiden for begge selskapene. Varslene om fallende omsetning, og selskapenes egen vektlegging av at noen reell effektiviseringsgevinst ikke kommer før 2004, forsterker investorenes avsky for oppkjøpet.

- Trass i Wall Streets snakk om synergier og kostnadsbesparelser, handler sammenslåingen av Compaq og Hewlett-Packard om noe større: overlevelse i en konsoliderende bransje, skriver sjefsanalytiker Carl D. Howe i Forrester Research Inc i et nyhetsbrev. - Ved å handle nå, sikrer disse selskapene at de fortsatt vil være i stand til å konkurrere innen tjenester når PC-verden går over i historien.

Howe mener at de to årene det vil ta å integrere HP og Compaq, vil ha et marerittaktig preg. Deretter vil det kombinerte selskapet stå fram som sterkere enn tidligere. Han begrunner dette ved å vise til tre forhold: utviklingen innen PC-bransjen, utviklingen innen service-bransjen, og selskapets potensial innen de moderne teknologiene - hånd-PC-er, lagring og ustoppelige servere.

Howe mener at Dell - en av de få gjenlevende rene PC-produsentene - lanserte priskrigen innen PC-er for å utnytte nedgangstiden til å drive konkurrentene ut av markedet. HP og Compaqs - og for så vidt også IBMs - ulønnsomme PC-operasjoner er tegn på at Dell var i ferd med å lykkes. Oppkjøpet av Compaq gir HP styrke til å overleve. Om to år har HP et vareutvalg tilpasset den nye tid, mens Dell må slite videre med lavmargin dusinprodukter.

Det nye HP vil framstå som en sikker vinner innen service, support og drift, skriver Howe. Dets kombinerte kunder har et vell av heterogent utstyr som vil holde HPs 65.000 servicefolk i kontinuerlig nærkontakt med folk som gjerne lytter til gode råd om hvordan de kan oppgradere sine systemer.

Oppkjøpet av Compaq tilfører HP to produktserier i sterk vekst og med gode prognoser: lagringssystemene og hånd-PC-en iPaq. Dessuten står Compaqs høypålitelige servere foran en ny gullalder, mener Howe: "Om fem år vil disse teknologiene være mer lønnsomme enn servere og stasjonære PC-er."

Howes råd til kundene er å ta det med ro, fortsette innkjøpene slik de har planlagt - og benytte anledningen til å tegne noen gode service-avtaler.

Til toppen