HP debuterer Media Center PC

Hewlett-Packard har sluppet priser og spesifikasjoner på de første underholdnings-PC-er baser på "Freestyle", nå XP Media Center Edition.

Hewlett-Packard har sluppet priser og spesifikasjoner på de første underholdnings-PC-er baser på "Freestyle", nå XP Media Center Edition.

Windows XP Media Center Edition, tidligere kjent under kodenavnet "Freestyle", er dels et utvidet operativsystem i forhold til vanlig Windows XP, dels en spesifikasjon til den maskinvaren som det utvidede operativsystemet skal kjøre på.

Les også

Den viktigste utvidelsen til operativsystemet er et fjernkontrollstyrt grensesnitt for valg av tv-programmer, avspilling av lokalt lagret lyd, bilder og video, og betjening av PC-ens DVD-spiller og -brenner. I tillegg til å ha avansert grafikk og lyd, må maskinvaren støtte den infrarødkommuniserende fjernkontrollen. Bildet nedenfor viser et eksempel på hvordan dette grensesnittet blar opp lokalt lagret musikk.


Målgruppen for Media Center PC-er er folk som er innstilt på å plassere en PC midt i stua og sentralisere all underholdning til den, det vil si først og fremst trangtboende enslige eller par. De skal lokkes ikke bare gjennom den hendigheten det gir å kunne fjernstyre all titting og avspilling, men også gjennom nye funksjoner. PC-en kan for eksempel programmeres til å gjøre opptak av bestemte tv-programmer, og hoppe over reklamen. Får du en telefon midt i en tv-sending, kan du innstille PC-en slik at den tar opp programmet mens du prater, og så spiller av for deg fra der tittingen ble avbrutt, samtidig med at den tar opp den videre sendingen: Du utsetter bare tittingen med så lenge som samtalen varte. Egenskapen heter "Pause live TV".


HP lanserer i dag tre typer Media Center PC-er, med amerikanske priser fra 1349 dollar for en modell uten høyttalere og skjerm. Toppmodellen på 1999 dollar kommer med avanserte høyttalere, men uten skjerm. På alle er det store disker, kraftige Pentium 4-prosessorer og avanserte spillere og brennere.

Det er ennå ikke klart hva slags framtid konseptet får i Norge. Selv i USA betraktes dette som et eksperiment fra Microsofts side. Det kan ta tid før det slår an, og det er også usikkert om annen funksjonalitet kan være påkrevet for å få kjøpere, for eksempel en kombinasjon med Microsofts Mira, en trådløst kommuniserende skjermklient til en Windows PC, beregnet på folk som ikke trenger bærbart, men som kunne tenke seg å flytte en aktiv dataskjerm fra rom til rom eller fra skrivebord til sofa. Mira-presentasjonen ble nylig utsatt til over nyttår.

- Microsoft lanserer en rekke konsepter dette halvåret, og vi ser for oss at det kan være mye å justere, sier konsumentansvarlig i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad til digi.no. - I hjemmet er det et marked for ikke bare underholdning, men også for styring av forskjellige funksjoner, for eksempel inneklima og sikkerhet. Vi ser for oss at Freestyle vil kunne utvides til å bære ikke bare slike tjenester, men også blant annet IP-telefoni.

I tillegg til Freestyle og Mira, er Tablet PC og SmartPhone høstens store konsumentnyheter fra Microsoft. De vil gjøre lite inntrykk i Norge med det første. Det er ennå ikke inngått noen avtale med en norsk teleoperatør om SmartPhone, og Tablet PC har ennå ikke fått norsk håndskriftgjenkjenning.

Til toppen